Mijn nieuwe boek is af: zo motiveerde ik mezelf

Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand deel ik een lijstje boeken- en cultuurtips en inzichten over intentioneel leven. Welkom aan 456 nieuwe abonnees! Ben je nog geen lid? Geef je hier op:

1. Toen ik 2,5 jaar geleden stopte als directeur van De Correspondent, begon ik met schrijven aan een boek over intentioneel leven. Het was nogal een overgang: van een werkweek dichtgetimmerd met vergaderingen naar de stilte van een leeg kantoortje. Van een overvolle agenda naar het lege scherm van mijn schrijfprogramma. Het schrijven vond ik moeilijk en geweldig. Nauwkeuriger gezegd: ik vond het moeilijk en daardoor geweldig. Zo vaak wilde ik opgeven, maar als ik dan toch doorzette, was ik aan het einde van de schrijfdag intens tevreden. Om mezelf te motiveren, had ik deze tien schrijfaanmoedigingen boven mijn bureau hangen.

2. Ik kwam op het idee van motivatiebriefjes toen ik op een tentoonstelling over de legendarische schrijver Robert – ‘The Power Broker’ – Caro zag dat hij zichzelf toesprak met notities boven zijn bureau (zie foto hieronder). Hopelijk heb jij ook wat aan mijn aanmoedigingen. Ook als je ander werk doet, want volgens mij gaan de meesten eigenlijk over al het waardevolle werk dat moeite kost.

‘Is there desperation on this page?’. Foto genomen in geschiedenismuseum van New York in april 2024.

3. Mijn favoriete aanmoediging komt van Ernest Hemingway en geldt niet alleen voor schrijven. Als je aan een project begint dat je belangrijk vindt, kan je teleurgesteld raken in de kwaliteit van je eerste werk. Dat is normaal, en als je eenmaal door die barrière heen bent, wordt je werk steeds beter. Of, zoals Hemingway zei, “The first draft of anything is shit.” Lees hier de andere aanmoedigingen.

4. Afgelopen zondagavond was ik klaar met schrijven aan mijn boek. Een euforisch moment! Het boek Intentioneel leven gaat over hoe je in deze drukke wereld toch naar je waarden kunt leven. Het helpt je om weerstand te bieden aan de constante stroom van reclames, sociale media, en oppervlakkige succesnormen. Het ligt op 19 november in je boekwinkel. Als je ideeën, connecties of middelen hebt die van waarde kunnen zijn bij de lancering, zou ik je enorm dankbaar zijn. Zo ja, kun je me het met een berichtje laten weten?

5. Over motivatie gesproken, wat een geweldige reactie van basketballer Giannis Antetokounmpo op de vraag of hij ‘gefaald’ heeft:

6. Ik kan de roman The Mountain in the Sea van Ray Nayler niet genoeg aanbevelen. Over een onderzoeker die samen met een vriendelijke humanoïde een nieuwe vorm van bewustzijn bij octopussen moet onderzoeken. Het is Black Mirror-achtig, zo voeren drones ter grootte van een wesp liquidaties uit. Maar het is ook de mooiste roman die ik tot nu toe las over AI. Ik leerde hoe onze verhouding met menselijk-ogende machines zich in de nabije toekomst kan ontwikkelen.

7. Dit vond ik een mooi artikel over de geschiedenis van Moleskine-notitieboekjes. Met een analyse van wat het design en de marketing zo goed maakt en hoe zo’n eenvoudig product kon uitgroeien tot een bedrijf van een half miljard euro.

8. Het Landhuis Amelisweerd bij Utrecht – met stijlkamers, een groot park en fijne horeca – is al een bezoek waard. De solotentoonstelling van kunstenaar Rory Pilgrim is een extra goede reden om te gaan, want de wisselwerking tussen hun kunst en de historische kamers is heel tof. Sommige werken gingen mijn pet te boven, maar de video-installatie ‘Raft’ raakte me echt. Te zien tot 27 oktober.

Beelden uit het landhuis, met rechts de video ‘“Raft”

9. Met veel interesse geluisterd naar dit constructieve gesprek tussen organisatiepsycholoog Adam Grant en Trevor Noah over polarisatie. Fun fact: Grant vertelt dat uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar onderstaande bierreclame ervoor zorgt dat je meer openstaat voor contact met mensen die er andere politieke denkbeelden op na houden:

10. Nu we het toch over Heineken hebben: schrijver Frida Boeke werkte daar zes jaar, onder andere vanuit Congo. Ook zat ze in het talentenklasje van BNN. Nu leeft ze van woorden. Al die verschillende werkervaringen heeft ze verwerkt in een heerlijke bundel De tijd van je leven. Met ontwapenende verhalen over corrupte beveiligers van tiktokrijen en generatieclashes. Genoten van scherpe zinnetjes als “in het Engels heet dat tailor-made, in het Nederlands inefficient.” Bonus: Frida is net een Substack over taal begonnen.

11. Ik ben van Benny gaan houden, de hoofdpersoon uit The Book of Form and Emptiness van Ruth Ozeki. Benny verliest zijn vader, een jazzmuzikant, zijn moeder raakt in een depressie en hijzelf hoort opeens stemmen. Ondertussen is de verteller van het boek…, het boek zelf. Dat klinkt vreemd, maar het werkt. Schitterende coming-of-age roman over animisme, big band jazz, zenboedhisme, jeugdzorg en opgroeien in de stad.

12. In deze hotelkamer op Ibiza mag je gratis overnachten. De catch: alle muren zijn van glas.

13. Ben jij klaar voor de apocalyps? Zoals Douglas Rushkoff schrijft in zijn onthullende boek Survival of the Richest, kopen miljardairs ondergrondse bunkercomplexen voor het geval ‘the event’ zich aandient. The New Yorker vroeg zich af hoe de markt voor betaalbare bunkers eruit ziet en schreef er dit heerlijk melige stuk over. Goed, even serieus dan, zorg in ieder geval dat je dit prepperpakket in huis hebt

14. Voor Jonge Jaren interviewde ik sterrenchef Joris Bijdendijk over het maken van plannen en het nemen van risico’s. Zo gaf hij als jongeling een mooie baan in een Nederlandse sterrenzaak op om bij te leren in Frankrijk: “Kamer opgezegd, Peugeotje gekocht, Michelingidsje gekocht, cv’s uitgeprint, baan opgezegd en naar Parijs gereden.” Daarna paniek. Toch goedgekomen. Wat een inspirerende vent.

15. Te veel boekentips? Fair enoughhier mijn tips om meer boeken te kunnen lezen.

16. Ik kreeg kippenvel van deze herinterpretatie van The Verve’s Bittersweet Symphony. “There’s poetry inside this city if you listen enough”:

Dank aan AnneLisanne van Marrewijk, Sander Ruys, Chaos & Amazement, , Yuki Kho en Sam voor de boeken, podcast- en kunsttips 🙏


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pfauth.com » Nieuwsbrieven » Mijn nieuwe boek is af: zo motiveerde ik mezelf