Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media, propvol inzichten en aanbevelingen. Ben je nog geen lid? Geef je hier op.
1. Kevin Kelly is een wereldberoemde technologiedenker, behalve in Nederland. Hij was de eerste hoofdredacteur van Wired en zijn artikel ‘A Thousand True Fans’ veranderde in 2008 mijn leven. De beste man is de zeventig gepasseerd en het staat hem daarom vrij een boek uit te brengen met de volgende titel: Excellent Advice for Living: Wisdom I Wish I’d Known Earlier.
2. In het boek deelt Kelly meer dan vierhonderd levenslessen. Hij schreef ze oorspronkelijk voor zijn zoon en het is een heerlijke verzameling wijsheden, habits en hacks. In dit artikel deel ik mijn favoriete citaten uit het boek.
3. Alvast een confronterend voorbeeld: “Your growth as a conscious being is measured by the number of uncomfortable conversations you are willing to have.”
4. Nog eentje dan: “That thing that made you weird as a kid could make you great as an adult — if you don’t lose it”. Deze tegeltjeswijsheid van Kelly motiveert me mijn speelsheid meer te omarmen. Af en toe verzuip ik in de verantwoordelijkheden van het bestaan en neemt ernstigheid de overhand (what’s in a name). Dus ik probeer speelser te zijn. Niet alleen met m’n kinderen, ook met vrienden. Spelletjes doen, samen activiteiten ondernemen, sporten; dat soort eenvoudige dingen.
5. Goede mediaboeken zijn schaars. Gelukkig heeft de beste mediajournalist ter wereld er nu eentje geschreven. Ben Smith blikt in Traffic terug op de afgelopen twintig jaar online nieuws in de VS. Hij reconstrueert de carrières van de oprichters van socialmedia-powerhouse Buzzfeed en New Yorkse oerblog Gawker. Maar stiekem is het een spiegel voor de gehele media-industrie.
6. Ik herkende ook veel uit mijn tijd bij De Correspondent. Zoals de enorme afhankelijkheid van Facebook, dat in de tweede helft van de jaren tien miljoenen bezoekers onze kant op afstuurde.
7. Traffic nodigt uit tot reflectie. Het tijdperk van online nieuws is afgelopen. BuzzfeedNews is gestopt, Vice bijna failliet en Twitter steeds minder relevant. Facebook droeg in 2008 bij aan de overwinning van Obama, maar de échte Facebook-president moest toen nog komen. Wat hebben we in dit tijdperk geleerd dat we in het volgende mediatijdperk – dat van generatieve AI – kunnen toepassen?
8. In ieder geval: zorg dat je niet afhankelijk bent van één platform en probeer met alles wat je doet waarde toe te voegen voor je publiek.
9. Over uitgeven gesproken: ik heb zoveel plezier in het maken van Notion-templates. Dank aan iedereen die het Intentioneel Leven-template inmiddels uitprobeert. Aan hen die vroegen of het deel over financiële onafhankelijkheid ook los beschikbaar kan komen: hier kun je aan de slag met FIRE.
10. Als Amerikanen ergens goed in zijn, dan is het wel diners. Zo’n plek waar je eindeloze filterkoffie in lekker grote mokken krijgt, terwijl je een enorm eigerecht wegwerkt. Dankzij culinair journalist Hiske Versprille wil ik nú naar een alternatief in Nederland: Stacks Diner
11. Toen ik laatst op vakantie was, merkte ik de eerste dagen dat ik moest afkicken van werk en de impulsen die daarbij horen. Eerst vluchtte ik in m’n mobiele devices (niet oké), later ontdekte ik een goede manier om tot rust te komen. Elke keer als ik onrust ervoer, pakte ik mijn notitieboek erbij en schreef ik mijn gedachten van me af. Het voelde alsof ik iets waardevols aan het doen was én ik kwam tot rust.
12. Uberinfluencer Anna Nooshin en ik waren studiegenootjes. Allebei sloegen we aan het bloggen. Maar toen ik even met m’n ogen knipperde, was Anna cumlaude afgestudeerd en dankzij haar toenmalige site NSMBL een mediapersoonlijkheid. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? Ze vertelt het me in een aflevering van Jonge Jaren.
13. Heel tof om te zien hoe beeldmakers AI-tool Midjourney gebruiken om een artistiek idee uit werken. Zoals op dit Instagram-account: Schaterbui. Je ziet gelukkige mensen in Hollandse lentebuien. Zeer toepasselijk dit jaar.
14. Ik las de roman slash biografie van kunstenaar Jan Montyn uit 1982. Een Jan Siebelink en Franca Treur avant a lettre, maar dan een tikkie extremer. Om het benauwende gereformeerde milieu van de jaren dertig te ontvluchten, meldt Montyn zich aan bij nazi-sportkampen. Hij eindigt als een loopjongen aan het Oostfront. Daarna weet hij tussen het schilderen door nog tijd vrij te maken voor de Korea- en Vietnamoorlogen. Ontzettend meeslepend boek.
15. Schrijver Ernest Hemingway stond niet echt bekend om zijn kwetsbaarheid. Toch deelde hij een keertje hoe je met writer’s block kunt omgaan: ‘Het enige wat je hoeft te doen is één ware zin schrijven’. Makkelijker gezegd dan gedaan. Thomas Heij schreef een fijn meanderende analyse over dit schrijfadvies.
16. Ik heb deze cartoon uitgeprint en boven mijn bureau opgehangen: