Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven. Welkom aan alle nieuwe abonnees! We zijn nu met meer dan tienduizend đ. Deze maand moest ik herstellen van een medische ingreep (niets ernstigs) en alle tijd om schuldenvrij films en series te bingen. Daarom begin ik met vijf kijktips. Ben je nog geen lid? Geef je hier op:
1. Een documentaire over streven naar het allerbeste werk dat je kunt maken: Turn Every Page (Amazon Prime) gaat over de decennialange samenwerking tussen de beste biograaf van Amerika, Robert Caro, en zijn redacteur, Robert Gottlieb. Dochter Lizzy Gottblieb legt deze samenwerking vast. Ze vertellen allebei op innemende en zelfrelativerende wijze dat ze geen concessies willen doen aan kwaliteit. Over uitstelgedrag: âWhy put a manuscript on my bedside table and not read it for three weeks? You gotta read it anyway.â In dit artikel deel ik hun inspirerende ideeĂ«n.
2. Een film over de balans tussen creativiteit en verantwoordelijkheid: Bradley Cooper heeft met Maestro (Netflix) een sfeervolle biopic gemaakt over dirigent en componist Leonard Bernstein (o.a. West Side Story). Het ene moment haat je het egoĂŻstische maniakale genie, het andere moment smelt je door de toewijding aan zijn gezin. Het duurt lang tot Bernstein als dirigent in beeld komt, maar als het dan eindelijk gebeurt, is het ontroerend indrukwekkend.
3. Een hartverwarmende komedie over eenzaamheid: The Holdovers. Een aantal scholieren op een jongensinternaat zijn tijdens de kerstvakantie niet welkom bij hun ouders. Daarom zijn ze overgeleverd aan de strengste docent, heerlijk gespeeld door Paul Giamatti (Sideways, Billions). Hardop lachen, terwijl er tegelijkertijd een empatisch verhaal over klassenverschillen verteld wordt.
4. Een documentairereeks over cultureel ondernemerschap en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken: Welcome to Wrexham (Disney+). Twee Hollywoodacteurs die een Welshe voetbalclub kopen en daar vervolgens een docureeks over maken. Dat moet toch wel een parade van ijdeltuiterij worden? Maar het is meer dan dat. Want ze brengen schitterend in beeld hoe belangrijk het verbindende gemeenschapsgevoel van een sportclub kan zijn. Ondanks de zichtbare egoâs (âshit, hij had het laatste woordâ) gaan de acteurs voorlopig zeer verantwoordelijk met de club om.
5. Iedereen heeft wel een klassieke televisieserie gemist. Voor mij was dat tot voor kort Curb Your Enthusiasm (HBO) van Seinfeld-maker Larry David. Als ik tegen vrienden begin over de sitcom, krijgen ze een verliefde blik in hun ogen en halen ze herinneringen op aan deze jeugdliefde uit 2000. Toen ik me ging verdiepen in het ontstaan van de ongemakkelijk grappige serie, ontdekte ik dat elke aflevering een product is van Davids denkdvidend.
6. Laatst had ik een kennismaking met iemand over een mogelijke samenwerking. Zij citeerde heel casual maar on point uit oude artikelen van mij. Zoân goede voorbereiding is niet alleen vleiend, het laat ook zien hoe serieus iemand je tijd en potentiĂ«le samenwerking neemt. Het herinnerde me weer aan het belang van je extreem goed inlezen als je zakelijk met iemand afspreekt.
7. In een interview met Ryan Holiday hoorde ik een origineel voorbeeld van denkdividend. Toen Holiday vader werd, begon hij een dagelijkse nieuwsbrief over ouderschap. Ik parafraseer hem: âZo verzekerde ik mezelf ervan dat ik alle opvoedlessen echt moest internaliseren, anders kon ik ze niet onder woorden brengen in mijn nieuwsbrief. De stoĂŻcijnse filosoof Seneca zei daarover: âWe leren als we lesgevenâ.â Waar wil jij graag over leren? Publiceer erover.
8. In deze onzekere geopolitieke tijden mis ik soms het krachtige Europese leiderschap van Angela Merkel. Ik vond haar een humaan politicus, bijvoorbeeld toen ze de Duitse grenzen openstelde voor 1 miljoen oorlogsvluchtelingen en tijdens de donkerste coronadagen de Zuid-Europese landen financieel wilde steunen. Afgelopen weken las ik een biografie over de voormalige bondskanselier, geschreven door de Hongaars-Amerikaanse auteur Kati Marton. Op Merkels bureau stond een kubus met haar motto: âIn de kalmte ligt de krachtâ. Marton beschrijft aan de hand van vele bijzondere leiderschapsmomenten hoe die rustige, geduldige en berekende houding zowel Merkels kracht als achilleshiel was. In dit artikel deel ik de opvallendste citaten.
9. Naar aanleiding van dit interview met Molly Roden Winter las ik haar boek More, Scenes from an Open Marriage. Want het gaat in deze tijden van polyamorie vaker over jongere koppels dan over stellen met een gezin. Ik verwachtte een viering van vrijheid, maar Roden Winter schrijft vooral over jaloezie, tĂłch verliefd worden, voor je eigen wensen op durven komen (bijvoorbeeld dat je eigenlijk geen open huwelijk wil, zoals ze zelf een aantal keer uitroept) en een emotionele uitputtingsslag. Dit boeiende boek laat zien: een open huwelijk is keihard werken.
10. Mijn goede vriend Edial Dekker heeft een brouwerij waar hij onder de naam âOkidokiâ vernieuwende en superlekkere wijnen en bieren maakt. Dat deed hij vrijwel alleen voor restaurants, maar nu verkoopt hij vijftig pakketten met vijf flessen via zijn site. Ik weet niet of dit een aanbeveling is, maar ik heb de druiven persoonlijk voor je gestampt:
11. Een van de romans die me onlangs het meest is aanbevolen is Wellness van Nathan Hill. Een boek dat de tijdgeest perfect vangt, aldus de tippers. Nou, ik heb het gelezen en kan dat bevestigen. In de roman volg je een stel dat elkaar twintig jaar geleden in de creatieve scene van Chicago ontmoette en inmiddels in een gedeelde midlife crisis van jewelste verkeert. Ik genoot ervan om zoân empathisch en meeslepend boek over deze tijd te lezen. Op mijn site vind je mijn favoriete citaten.
12. Door ChatGPT en andere taalmodellen is âsamenvattenâ een menselijke vaardigheid waar we afscheid van kunnen nemen. Als je nog dingen samenvat, is dat nu al overbodig en hoogstwaarschijnlijk van een mindere kwaliteit dan als een AI het doet (want die heeft meer informatie ter beschikking dan jij). Bespaar jezelf die tijd en investeer in een abonnement op een taalmodel naar keuze. Ik heb voor mijn mediapodcast een Samenvat-GPT gemaakt met daarin als knowledge enkele pdf’s met transcripties van mijn podcast. Vervolgens vraag ik aan deze GPT om een samenvatting van iets in mijn eigen vertelstijl. Daarna check ik of alles feitelijk klopt en herschrijf ik het podcastitem.
Trouwens: binnenkort lanceer ik een nieuwe publicatie over AI en ik ben op zoek naar een goede freelance nieuwsbriefredacteur (14u p/w). Ben jij dat of ken je iemand? Zie de vacature hier.
13. Nog even over Substack trouwens, het platform waar ik deze nieuwsbrief met zoveel plezier schrijf. Ben je benieuwd naar meer nieuwsbrieven? In dit artikel zet ik mijn favoriete Nederlandstalige Substacks op een rij. Wil je zelf een Substack beginnen? In dit artikel deel ik tips voor het opzetten van je eigen nieuwsbrief.
14. Wat heerlijk dat er in tijden van sociale platforms ook nog nerds zijn die zelf mooie sites in elkaar blijven zetten. Zoals Tree.fm, waar je kunt luisteren naar bosgeluiden die vrijwilligers over de hele wereld opnamen. De fragmenten zijn te kort om op te werken, mocht dat je ding zijn. Gebruik in dat geval deze video.
15. Tot slot, dit nieuwe nummer van Little Simz. Ze blijft verrassen: