Database-publishing als pad naar beter georganiseerde informatie

Afgelopen weekend schreef ik over het organiseren van het internet (welja) en boetiekzoekmachines. Dat kwam omdat een artikel met de kop “The Magic of Small Databases” me aan het denken zette.

Daarin schrijft Tom Critchlow over de potentie van online databases. Hij denkt na over een gedeelde standaard voor het aanleggen van online verzamelingen.

Dit sprak me om twee redenen aan:

  1. Ik houd van organiseren van informatie. Deze blog is daar een uiting van. Maar ik heb bijvoorbeeld ook jarenlang een hobby-archief bijgehouden van foto’s van schrijvers achter hun bureau.
  2. Ik denk dat we te veel bezig zijn met wat nieuw is en onderschatten hoe waardevol het is om bestaande informatie te organiseren.

Critchlow noemt het “database publishing” en denkt dat de uitvinding van zo’n nieuw genre mensen gaat helpen meer waardevolle informatie te ontdekken online:

I sincerely believe there is a whole set of publishing use cases waiting in the wings that are underserved today.

Misschien is er nog wel een business case voor te bedenken ook:

Imagine a Substack for databases – an easy tool for creating, maintaining and publishing databases with the ability to restrict parts or all of it behind a pay wall. Pair it with the ability to send email updates to your audience about changes and additions. Maybe even roll in some of the data-cleanup and data-collection magic that machine learning and web scraping offers.

Het klinkt nu nog vrij niche, maar de denkrichting van Critchlow spreekt me zeer aan. In plaats van nog meer informatie creëren, wil ik onderzoeken of ik een verschil kan maken met organiseren.

Lees hier meer over mijn zoektocht naar online curatie.