Communityplatform Circle geeft makers tijd voor wat ze het allerbeste kunnen

In mijn zoektocht naar een nieuw curatieplatform, kwam ik het communityplatform Circle tegen.

Circle is een platform voor communities, in 2020 opgericht door twee designers en een marketeer die eerder werkten bij Teachable en Gumroad. Ze noemen het “Shopify for creator and brand-led communities”. Er zit 30 miljoen dollar funding achter. Lees op Medium hun ontstaansverhaal.

Circle biedt je een proven service en het enige wat je hoeft te doen is je community erop aan te sluiten. Circle regelt chatkanalen, betaalde lidmaatschappen en een directory; jij hoeft alleen je publiek erop te attenderen.

Zoals Dru Riley van Trends.vc heeft gedaan. Dankzij Circle hoeft Riley als initiatiefnemer van de community Trends.vc geen tijd te besteden aan de infrastructuur. Hij kan zich helemaal richten op het schrijven van nieuwe reports en nieuwsbrieven met highlights uit de community.

Voordelen voor creators

  • Het geeft de creator een hefboomeffect: vrijwel alle tijd kan gaan naar het creëren van nieuwe content en het interacteren met communityleden. Dat is cruciaal voor éénpersoons-mediabedrijven.
  • Je kunt je publiek van vluchtige platforms als YouTube en Twitter naar een plek halen waar jij als creator in charge bent. Geen afhankelijkheid meer algoritmes.
  • Het maakt het makkelijker voor creators om geld te verdienen met hun community. Toegang tot een besloten community is een belangrijke reden om lid te worden.
  • Hoe meer communities Circle gebruiken, hoe makkelijker de conversie naar betalend lid wordt. Want er is dan een grotere kans dat leden uit je community al een Circle-account hebben en gewend zijn aan het betalen voor een community.
  • Je kunt als creator altijd je lidmaatschapsbestand exporteren. Je bent eigenaar van je contacten.

NB: Ik vind het opmerkelijk dat afgezien van een Weekly Digest een nieuwsbrieffunctie in Circle lijkt te ontbreken. Daar gebruikt Trends.vc bijvoorbeeld Sparkloop voor. Het lijkt me dat de conversie van gratis abonnee naar betalend lid daaronder lijdt.

🦺 Dit is een openbare notitie over curatieplatforms. Een van mijn jarenlange interesses is hoe we het internet beter kunnen organiseren. Door de ontwikkelingen in AI is het organiseren van informatie toegankelijker dan ooit. Daarom verken ik de mogelijkheden van een nieuw curatieplatform. Lees de openingspost of bekijk de hele collectie.