Ontsluit met een AI chatbot waardevolle informatie uit communities

De laatste tijd denk ik veel na over curatieplatforms. Dat kun je from scratch bouwen. Maar ik had het er met Alexander over dat je ook een bot kunt maken die kennis uit bestaande communities ontsluit.

Neem een communityplatform als Circle (mijn bespreking). Dat biedt vele interactiemogelijkheden. Trends.vc (mijn bespreking) is een voorbeeld van een community die op Circle draait. In die community voeren talloze leden gesprekken over technologie en marketing en in die interacties zit ongelooflijk veel informatie verstopt.

Maar veel van die informatie vervliegt

Als creator probeer je dat proces tegen te gaan en waardevolle informatie te organiseren.

Zo haalt Dru Riley die informatie er handmatig uit en maakt er trendrapporten van.

Maar van onze community POM (zit niet bij Circle maar bij Telegram) weet ik dat er zo’n schat aan aanbevelingen, tips en linkjes rondwaart, dat je dat als creator nooit allemaal zelf kunt organiseren en cureren.

Wat zou er gebeuren als je een taalmodel als GPT-3 alle informatie voedt en je leden dan de gelegenheid geeft vragen te stellen?

Bijvoorbeeld:

  • Wat is de beste printer volgens de POM community?
    • Vervolgvraag: wat is de beste budgetkeuze?
    • Welke heeft het mooiste design?
  • Wat zijn vijf goede nonfictieboek over technologie?
    • Toon me alleen boeken over Amazon
    • Waarom is ‘The Everything Store’ goed volgens POM-leden? Vat het voor me samen

Op die manier ontsluit je op een toegankelijke manier een schatkamer aan informatie.

Je zou ook databases kunnen maken die zichzelf aan de hand van een taalmodel automatisch updaten. Bijvoorbeeld ‘een levende lijst van beste films volgens POM’ of ‘de beste apparaten en meubels voor je werkplek volgens POM’.

Update: ik kwam deze bot tegen die het YCombinator-archief ontsluit. Dit bedoel ik, alleen dan voor communities:

🦺 Dit is een openbare notitie over curatieplatforms. Een van mijn jarenlange interesses is hoe we het internet beter kunnen organiseren. Door de ontwikkelingen in AI is het organiseren van informatie toegankelijker dan ooit. Daarom verken ik de mogelijkheden van een nieuw curatieplatform. Lees de openingspost of bekijk de hele collectie.