Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:
1. Acht maanden geleden schreef ik een persoonlijk manifest en dat heeft me zó geholpen bij het maken van lastige keuzes en het kiezen van nieuwe projecten. Het document heeft me inzicht gegeven in wat ik belangrijk vind, wat mijn principes zijn en waar ik me voor wil inzetten. Er staat bijvoorbeeld in wat voor type vader ik wil zijn, hoe mijn ideale dag eruit ziet en hoe ik me tot e-mail verhoud. Elke keer als ik het manifest lees, krijg ik er energie van.
2. Ik ben zo enthousiast over het schrijven van zo’n persoonlijk manifest, dat ik er maar niet over op hield. Daarom heb ik een handleiding gepubliceerd. Tijdens het schrijven bedenk je wat het leven voor jou de moeite waard maakt en waar je voor staat. Als je mijn stappen volgt, heb je een tekst waar je altijd even naar kan kijken als je voor een keuze staat in je werk of leven.
3. Je kunt ook mijn template gebruiken, met meer tips en een mooie vormgeving. Dat template heb ik gemaakt met Notion, een geweldige service om je werk en leven mee te organiseren. Het kost €12,50, omdat ik er lang aan gewerkt heb. Als je geen geld kunt missen, reageer dan even op deze mail en dan lossen we het samen op. Download het template hier.
4. Het idee om van het persoonlijk manifest een template te maken, komt trouwens van Alexander Klöpping. Hij bedacht het live in onze podcast. Volgens hem kan Notion elk moment doorbreken bij het grote publiek. Twee dingen zijn zeker: alles ziet er mooier uit in Notion en het werkt heel fijn voor templates.
5. Serietips: ik vond het tweede seizoen van Industry (HBO) heel sterk. De afleveringen tonen de naargeestigheid van de Londense city – met sowieso de meest deprimerende kerstaflevering ooit. Je ziet de jonge bankiers zelfs voor het slapen gaan nog snuiven en ze benaderen elkaar enkel instrumenteel.
6. Verder ben ik GROOT fan van The Wire-maker David Simon (een van de hoogtepunten uit mijn leven is dat ik ooit bij hem in de auto zat voor een geïmproviseerde rondleiding door Baltimore). Zijn serie Treme uit 2010, over post-Katrina New Orleans, had ik nog niet gezien. Deze maand begonnen. Af en toe net zo naargeestig als Industry, maar niet cynisch. De muziek en bijbehorende levensvreugde spatten van het scherm af. Iedere keer als ik deze vliegveldscene zie met muzikant Troy Andrews, word ik er vrolijk van.
7. De afgelopen weken heb ik een paar interviews beluisterd met Andrew Wilkinson. Ik vind de man fascinerend omdat hij vanuit zijn holdingbedrijf Tiny tientallen internetbedrijven op eigenzinnige wijze aanstuurt. Uit één podcast-aflevering haalde ik drie tips: hoe je voor je persoonlijke waarden soepele standaardzinnetjes kunt bedenken, dat je toeval kunt inroosteren en dat het belangrijker is om ‘known well’ te zijn dan ‘well known’.
8. Sinds maart ben ik weg bij De Correspondent. Negen jaar lang stond vrijwel alles wat ik deed in het teken van dat mediamerk. Maar nu ben ik als zelfstandige podcastmaker met POM en schrijver ‘een eigen merk’. Via het “Personal Brand”-rapport van Trends.vc, luisterde ik naar een interview met schrijver James Altucher over personal branding. Daar deed ik drie praktische inzichten uit op:
9. Een persoonlijk merk bouw je op door verhalen te vertellen. Een goed verhaal herken je volgens Altucher als je bang bent om het te publiceren.
10. Publieke kwetsbaarheid geeft vrijheid. Hoe meer je prijsgeeft van je twijfels en mislukkingen, hoe minder angst dat anderen je daarop kunnen pakken.
11. Ten derde moet er brood op de plank kopen. Het verwijt om jezelf in de uitverkoop te doen, ligt al snel op de loer (zeker in Nederland). Altucher zegt: zolang je niet het vertrouwen van je publiek in de uitverkoop zet, zit je goed: “You’re not selling out if you’re selling.”
12. Het is hoog tijd dat we allemaal RSS gaan gebruiken om onze favoriete schrijvers te volgen. Zo’n nieuwsbrief als dit is eigenlijk suboptimaal, las ik in een schitterend visueel essay over nieuwsbrievenhaat. Is RSS te technisch voor de massa? Onzin, voor podcasts werkt het ook.
13. Over een paar jaar hoeven we geen tutorials te bekijken om ingewikkelde software te gebruiken. Daar hebben we dan kunstmatige intelligentie voor. Als je een opdracht kan formuleren en uitspreken, kan een General Intelligence-tool het voor je uitvoeren. Bekijk een paar voorbeelden.
14. Dit eenvoudige zinnetje uit het artikel ‘The AI Unbundling‘ van technologie-auteur Ben Thompson zie ik voortaan als leidraad voor het analyseren van technologische innovatie. Staar je niet blind op de laatste toepassing, maar kijk naar de richting waarin de technologie zich begeeft: “What is important to note, though, is the direction of each project’s path, not where they are in the journey.
15. Ik binge momenteel de boeken van de Duitse auteur Juli Zeh. Begonnen met Ons soort mensen, over een naar binnengekeerd dorp in Oost-Duitsland dat opschrikt van de plannen voor een windmolenpark. En nu loop ik slaaptekort op door Speeldrift, waarin je de hoogbegaafde en vroegwijze Ada volgt op haar middelbare school. Van die boeken waar je geen afscheid van wilt nemen.
16. Grappig citaat uit Ons soort Mensen: “Maar als hij in Berlijn was veranderde het dorp in een Dostojevski-roman, waarin elk personage begeleid werd door de vraag: wie was dat ook alweer?”
17. Dat was herkenbaar, want voor Zeh had ik Dostojevski’s roman De Gebroeders Karamazov gelezen. Onnavolgbaar qua personages, die allemaal naar vier verschillende Russische namen en bijnamen luisteren, maar alsnog een levensveranderende leeservaring. Ik vond het werkelijk bizar om te lezen hoe Dostojevski al in 1880 de gevolgen voorspelde van de (toen net ingetreden) individualisering van de samenleving:
18. Op het YouTube-kanaal Ghost Town Living volg je de zeer aimabele Brent Underwood. Hij woont in een verloren negentiende eeuws mijndorp in Californië en neemt je mee de grotten, oude gebouwen en woeste natuur in. Adembenemend. Sommige Youtubers kunnen echt wedijveren met de beste televisiemakers. Aflevering 1: