Handleiding voor het maken van hits

Laatst las ik een boek dat ik zo vaak voorbij had zien komen dat ik het dacht al gelezen te hebben. Een lekkere moderne klassieker: Hit Makers (2017) van Derek Thompson.

De auteur probeert te ontleden wat een product of creatieve uiting tot een hit maakt. 

Een aanrader als je in de creatieve industrie werkt. Of als je je eigen mediagedrag beter wilt leren begrijpen.

De these van Thompson: een hit voelt vertrouwd aan, maar is op één of twee factoren toch radicaal vernieuwend.

Dan voelen we als publiek ‘fluency’. We vinden het een lekker gevoel als we iets herkennen. Die plezierige sensatie dichten we vervolgens toe aan de kwaliteit van het idee. En zo is een hit geboren. 

De Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper Raymond Loewy (colaflesjes, Greyhound-bus en logo’s van Lucky Strike, Spar, Exxon en Shell) heeft deze theorie een naam gegeven: MAYA. Dat staat voor “Most Advanced Yet Acceptable.” Mensen houden van grootse producten, die ze echter wel direct kunnen begrijpen.

Thompson noemt hier per entertainment-sector voorbeelden van:

  • Uit de muziekwereld: talloze hits die dezelfde vier akkoorden gebruiken. Bekend door de YouTube-video: 4 chords van The Axis of Awesome (46 miljoen views).  
  • Musicals! Vernieuwende manier van maken, maar met een van de meest vertrouwde Amerikaanse verhalen mogelijk. Gokje? Juist! Hamilton. 
  • In films: vrijwel altijd de hero’s journey: de worsteling van de Held, de Gekozene. Zoals Harry Potter, Luke Skywalker, Neo in The Matrix en Frodo in The Lord of the Rings. Allemaal normale jongens, dus herkenbaar, maar met een forse uitdaging voor de kiezen. 

Wil je een hit maken? Pak 25 dingen die succesvol zijn in elk genre, en draai er dan eentje om. Zoals een western, die draait om ‘the hero’s journey’ maar dan in het heelal….

STARWARS!