Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media, propvol inzichten en aanbevelingen. Ben je nog geen lid? Geef je hier op.
1. Heb je soms het gevoel dat je geleefd wordt? Ervaar je net als ik een chronische onrust, omdat je altijd maar bezig bent met wat beter kan? Zoek je naar betekenis in je werk en leven? Lukt het niet je om te genieten van het moment? Ik worstelde zo erg met deze vragen, dat ik zeven jaar geleden (toen nog voor De Correspondent) tientallen wetenschappelijk-onderbouwde zelfhulpboeken ging recenseren.
2. In al die boeken kwam ik telkens dezelfde lessen over geluk tegen. Ik vatte ze samen onder de noemer ‘intentioneel leven’. Als je intentioneel leeft, kijk je naar de belangrijkste dingen in je leven, bevraag je wat anderen of het kritische stemmetje in je hoofd tegen je zeggen en kies je vervolgens een weg die goed bij je past. Dat is hard nodig, want als je even niet oplet, leef je precies zoals anderen dat van je verwachten (daar ben ik the hard way achtergekomen).
3. Afgelopen maanden heb ik heel hard gewerkt aan een enorm Notion-template. Alles wat ik de afgelopen zeven jaar heb geleerd en ontwikkeld over intentioneel leven, heb ik bij elkaar gebracht. Met meer dan twintig oefeningen en 33.000 woorden aan tekst, haha. Het was zó vet om alles wat ik geleerd heb uit talloze boeken en papers te (her)schrijven en er samenhang in aan te brengen. Het is een compleet overzicht van intentioneel leven geworden.
4. Het mooie aan Notion vind ik dat je als lezer er als een soort werkboek direct mee aan de slag kunt. En dat is bij intentioneel leven heel belangrijk. Ik ontdekte door die overlappende boeken dat als mensen namelijk vrij goed weten waar we gelukkig van worden (tijd doorbrengen met dierbaren, flow, intrinsieke motivatie, dankbaarheid, etc). Maar we leven er niet naar. De uitdaging zit ‘m dus in het vinden van oefeningen die ons gefocust houden op dat wat we belangrijk vinden.
5. Ik heb precies die oefeningen – het schrijven en bijhouden van een persoonlijk manifest, een Dankboek, ochtendpagina’s, geld uitgeven in lijn met onze waarden, een tweede brein – gevat in het Notion-template. Je kunt er direct mee aan de slag, zie het als een operating system voor je leven. Dit is de inhoudsopgave:
6. Het Notion-template kost 49 euro. Je kunt het op mijn site aanschaffen en direct aan de slag. Ik denk echt dat het je kan helpen als een leidraad voor intentioneel leven. Kun je het geld niet missen? Laat het me even weten in een reactie op deze mail, dan zoeken we samen een oplossing.
7. Als uitgever vind ik Notion-templates trouwens heel interessant. Een ebook is in feite een slap aftreksel van een papieren boek. Het biedt – naast een besparing aan kilo’s in je reiskoffer en highlighting – geen voordelen. Een Notion-template heeft dat wel, want je kunt er als ‘lezer’ direct in werken. Ik ben heel benieuwd hoe dit medium zich gaat ontwikkelen en experimenteer er graag mee.
8. Oké, over tot de orde van de dag. Ik las een geweldige roman over een wereld waar ik weinig mee heb, die van de gamers. Maar door Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow van Gabrielle Zevin leerde ik dat games een creatieve uitingsvorm kunnen zijn van persoonlijk trauma en dromen. Het is een menselijk verhaal rond twee game developers, Sam en Sadie. Een indrukwekkend en diep-menselijk boek, ook als je net als ik niet van games houdt.
9. Ooh, ik zag de voorstelling Warm van comedian Kasper van der Laan en het was lang geleden dat ik zo hard (en lang!) gelachen heb. De combinatie tussen Kaspers fysiek, absurdisme en scherpe observatievermogen zorgt ervoor dat ik niet kan wachten op zijn volgende voorstelling. Voor nu: hij toert door het hele land.
10. Voor Jonge Jaren interviewde ik een van de beste acteurs in Nederland: Romana Vrede. Ter voorbereiding keek ik naar de schitterende documentaire die ze over haar autistische zoon Charlie maakte. Ze daagt ons uit de ‘heersende norm’ over wat normaal is los te laten:
11. Die hele AI-revolutie komt indrukwekkend en intimiderend over. Misschien vraag je je soms, net als ik, af: hoe kan ik dit bijhouden? Het persoonlijke antwoord dat ik daarop heb geformuleerd, is om bij alles wat ik in mijn werk doe te bedenken hoe ik een AI-tool kan gebruiken. Ook als het in eerste instantie een beetje vergezocht lijkt. Hier volgen wat voorbeelden:
12. Vorige keer vertelde ik over MacWhisper (transcriberen), Midjourney (beelden genereren) en ChatBot (je eigen chatbot voor je tweede brein). Deze keer wil ik een artikel van de Amerikaanse auteur Nathan Baschez onder je aandacht brengen. Hij praat in zijn AI-gedreven tekstverwerker (Lex.page) met zichzelf, om zo uit een creatief dipje te komen.
13. Ja echt, haha. Babbelen met AI helpt Nathan zijn focus te hervinden. Dat gaat heel eenvoudig: hij tikt een stukje in Lex, merkt dat hij blokkeert, opent een nieuw document en vraagt: ‘Waarom heb ik een writer’s block?’. Dan komt Lex met een aantal antwoorden. ‘Je hebt je niet genoeg voorbereid’, ‘bent te perfectionistisch’, ‘al te veel bezig met hoe je artikel ontvangen wordt’, etc.
14. Dat zijn geen dingen die Nathan verbazen, maar hij had er vaak zelf even niet aan gedacht. Dan dwingt Nathan zichzelf te kiezen welk antwoord op hem van toepassing is, en gaat hij net zo lang schrijven tot hoe hij de ‘hard truth’ over zijn blokkade ontdekt heeft.
15. Bijvoorbeeld dat de writer’s block ligt aan zijn korte aandachtspanne (wat ik trouwens herken): “The voice in my head that says it might be fun to start a new hack project does not understand how the world works. Of course, at some level I already knew that. But when I wrote it down it was harder to lie to myself”. Hier kun je het hele site stuk van Nathan lezen.
16. Sindsdien gebruik ik ChatGPT vaak als schrijfcoach. Ik vraag welke verbeteringen er mogelijk zijn en ga erover in gesprek. Als je heel vriendelijk tegen ChatGPT praat, krijg je er een zeer motiverende en aardige coach voor terug. En uiteindelijk is het een gesprek met jezelf, om je innerlijke blokkades naar boven te krijgen en te elimineren.
17. Ik kwam dit schitterende interview uit 1983 met de Amerikaanse schrijver en burgerrechtenactivist Maya Angelou (1928 – 2014) tegen. De interviewer somt haar prestaties op en vraagt Angelou dan hoe ze het in ‘Godsnaam’ voor elkaar heeft gekregen. Niet alleen heeft het interview een indrukwekkende sfeer, Angelou geeft ook een prachtig antwoord over het belang van lezen: “When one reads, if you do, you can truly begin the process of educating yourself”
18. Voor Jonge Jaren interviewde ik schrijver Francine Oomen. Zij is bekend van de Hoe Overleef Ik-reeks (meer dan drie miljoen exemplaren verkocht). We spraken over creativiteit en intuïtie en ik legde haar mijn probleem voor dat nieuwe creatieve ideeën me vaak zo klein en onbelangrijk voorkomen. Ik leg mezelf dan op ‘groter’ na te denken, en uiteindelijk komt er helemaal niets van terecht.
19. Volgens Francine ligt deze ‘zelfsabotage’ aan de tijdsgeest. We zijn te rationeel geworden. “Ik heb meerdere keren in mijn leven gehad dat je dingen schept en later pas snapt waarom je dat gedaan hebt. Dat is denk ik ook wat creativiteit is: dat je lang niet altijd door hebt waarom je het doet, maar dat het op de een of andere manier wel naar buiten wil komen.” Ze moedigt iedereen aan wel je interesses te volgen, hoe klein en ridicuul ze ook lijken. Want daar komen uiteindelijk de mooiste dingen uit voort.
20. Met Marjan Minnesma sprak ik over hoe je om kunt gaan met klimaatmoedeloosheid. Zij is directeur van Urgenda en wereldwijd een van de meest effectieve voorvechters van de energietransitie. “Wat je doet, maakt niet zo heel veel uit. Sommige mensen sluiten zich aan bij Extinction Rebellion. Anderen worden liever ondernemer. Ik denk dat je vooral moet doen wat bij je past.”
21. Mooiste basketbalveld ter wereld (wel irritant dat je die bal de hele tijd uit de planten moet vissen):
22. Er is niemand op aarde die alle filmklassiekers heeft gezien. Jij dus ook niet. Tip: duik op een verloren avond in deze lijst met de honderd beste films ooit en kijk er eentje die je nog niet gezien hebt. Dan zie je gegarandeerd iets wat de levens van tienduizenden mensen geraakt heeft. Ik keek onlangs pas de moderne klassieker Philadelphia (1983). Heeft die lijst niet eens gehaald, maar wel tranen met tuiten. Dit recept kun je uiteraard ook toepassen op boeken.