Profiteer van denkdividend: zo herontdek je notities

Wanneer je investeert in het vastleggen van je kennis, betaalt deze gewoonte zich op termijn uit. Je leert jezelf beter kennen, verhoogt de kwaliteit van je werk en verdient er geld mee.

In een recent artikel noemde ik dat ‘denkdividend’ en gaf ik er een aantal voorbeelden van. De meestgestelde vraag die ik vervolgens kreeg: ‘hoe zorg je ervoor dat je notities blijft herontdekken?‘.

In deze post deel ik vijf methodes om ervoor te zorgen dat notities onder je aandacht blijven komen. Vul vooral aan in de comments! 🫶

1. Een doelgericht lijstje brengt zichzelf onder de aandacht

Soms is het vanzelfsprekend dat je oude notities bekijkt. Zo houd ik lijstjes bij met films die ik wil zien. Die pak ik er vanzelf bij op een filmavondje.

Het is essentieel dat je van tevoren zulke use cases bedenkt. Bij mij komen ze vaak voort uit frustratie. Zo nam ik me voor na het zien van wéér een middelmatige film om een lijstje bij te houden van goede filmtips die ik ontving van vrienden of tegenkwam in media.

Mijn filmlijstje in Notion

De grootste valkuil is het opbouwen van een enorm archiefsysteem. Houd het simpel en bedenk één ding: hoe gaan deze notities me in de toekomst helpen?

2. Bedenk rituelen

Maar ik heb ook een paar vaste momenten geprikt om door mijn archief te bladeren.

Gedurende de week schrijf ik na elke werkontmoeting snel op wat mijn belangrijkste inzichten waren. Elke vrijdagmiddag loop ik die tijdens mijn wekelijkse terugblik even na en verbind ik er actiepunten aan.

Voor mijn podcast POM grasduin ik elke dinsdagmorgen door de highlights die ik met Readwise heb gemaakt. Daar baseer ik mijn items voor de aflevering op.

Schrijver Cory Doctorow heeft een mooi dagelijks ritueel bedacht om zijn oude notities door te lopen op relevante inzichten:

For more than a decade, I’ve revisited “this day in history” from my own blogging archive, looking back one year, five years, ten years (and then, eventually, 15 years and 20 years). Every day, I roll back my blog archives to this day in years gone past, pull out the most interesting headlines and publish a quick blog post linking back to them.

This structured, daily work of looking back on where I’ve been is more valuable to helping me think about where I’m going than I can say.

Cory Doctorow – The Memex Method

En in de zelfhulpklassieker How To Win Friends and Influence People (1936) van Dale Carnegie las ik over een ritueel van een self-made Wall Street-bankdirecteur.

Deze man had nooit een opleiding genoten, maar wel de top gehaald door – naar eigen zeggen – radicale zelfreflectie. Hij evalueerde elke discussie, vergadering en elk sollicitatiegesprek dat hij voerde en destilleerde daar lessen uit.

In het begin werd hij er mismoedig van, maar na jarenlange zelfanalyse bereikte hij een punt waarop hij zichzelf wel eens een complimentje toestond op de zaterdagavond (en het directeurschap van een grote bank, dat ook).

Hoe die bankier dat voor elkaar kreeg? Door van zijn zelfreflectie een wekelijks ritueel te maken. Zijn familie plande nooit wat op zaterdagavond, want dan wisten ze dat hij zijn werkkamer indook om zijn ‘engagement book’ bij te werken. Hij ging in die uren elke fout en elk succes na van die week, en schreef de lessen daarvan op.

Dus kies een vast moment, noteer het in je agenda en grasduinen maar!

3. Heb je een dipje? Pak je notities erbij

Iedereen loopt er in het werk wel eens tegenaan: je weet even niet meer wat de volgende stap is.

Noem het writer’s block, een dipje of een creatieve blokkade: het komt op hetzelfde neer.

Schrijver Steven Johnson pakt er dan zijn ‘spark file’ bij. Dat is een Google-document waarin hij sinds 2004 ideeën op chronologische volgorde noteert. Ook de grappige kleine ingevingen die hij anders wellicht vergeten was.

‘Een manier om bagage in vliegtuigen af te schaffen,’ een ‘theorie over of je beter eerst goed of slecht nieuws kunt delen’ en ‘een idee voor een boek over ideeën.’

Bij een dipje leest hij het lange document door:

Het voelt op een grappige manier alsof je met vroegere versies van jezelf brainstormt. Je ziet je vroegere zelf een idee aftasten dat nu – vijf jaar later – volstrekt logisch is. Of, nog beter, je wordt herinnerd aan een idee dat opeens relevant blijkt voor een nieuw project waar je net aan begonnen bent.

Steven Johnson – The Spark File

En Heleen, lezer van deze blog, deelde in de comments deze originele methode voor als ze het even niet ziet zitten:

Ik had ooit visitekaartjes laten drukken, maar gebruik ze door LinkedIn nooit. Dus verzamel ik er quotes, gejatte wijsheden en eigen ervaringen op voor mijn vakgebied. Elke kaartje bevat één wijsheid en een categorie. Vaak geschreven, soms getekend. Vervolgens perforeer ik het kaartje en voeg ik het toe aan een sleutelring. Ik heb er nu 49. Ik kan steeds 1 kaartje voorop leggen. Ik merk dat ik dat doe als ik wrijving ervaar in mijn werk. Dan kies ik vaak een kaartje dat een gevoel beschrijft of een manier van denken. Zo word ik bewust van hoe ik op dat moment ben (bijv. ‘gefocust op details’) en dan beslis ik of ik dat inzet (‘ga tot het gaatje’) of wil veranderen (‘uitzoomen’).

Heleen in een reactie

4. Voer een gesprek met je notities via Notion AI

Dan een gloednieuwe mogelijkheid: ga in gesprek met je notities. Steeds meer notitiesystemen bieden een chatbot aan die op basis van je notities antwoorden geeft. Elke keer als je met een concrete vraag zit, kun je de chatbot raadplegen. Ik gebruik daar Notion voor:

Meer informatie over Notion AI

5. Zet notities in het zicht

De laatste is een inkoppertje, maar je kunt ervoor zorgen dat je notities gedurende het dagelijks leven onder je aandacht worden gebracht.

Zo heeft Readwise een widget voor het thuisscherm voor je telefoon:

Readwise widget
Readwise widget

Neuroloog Oliver Sacks (1933 – 2015) schreef wereldberoemde boeken waarin hij complexe medische problemen begrijpelijk verwoordde voor een groot publiek. Dankzij hem hebben miljoenen mensen een beter begrip van aandoeningen als Gilles de la Tourette, migraine en Parkinson. Sacks had er achttien boeken voor nodig om dat te bereiken.

In zijn onstuimige autobiografie On the move (2015) omschreef Sacks hoe hij zijn schrijftijd bewaakte:

“Ik heb een notitie opgehangen in mijn huis op City Island om mezelf eraan te herinneren om uitnodigingen af te slaan zodat ik genoeg schrijftijd heb.”

Oliver Sacks – On the Move

Wat er op Sacks briefje stond? Eén woord, in kapitalen: “NO”:

Het briefje van Sacks
Het briefje van Sacks

Geef net als Sacks je belangrijkste notities een ereplek.

Hoe herontdek jij je notities?

Dit waren mijn two cents. Ik ben heel benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat je notities blijft herontdekken. Deel het hieronder in de comments.

De interessantste bijdragen deel ik in mijn nieuwsbrief over intentioneel leven.


Reacties

4 reacties op “Profiteer van denkdividend: zo herontdek je notities”

  1. […] Update 20 maart 2024: zo kun je ervoor zorgen dat je notities kunt blijven herontdekken. […]

  2. […] hoe zorg je er vervolgens voor dat je notities niet verstoffen? In deze nieuwe post deel ik vijf methodes om je notities levend te […]

  3. Het verbaast me nog steeds hoe weinig mensen The Brain kennen (ook in de cloud). (Vervangt al die tools die je noemt in één keer.) Ooit ontdekt in een blog van Howard Rheingold, schrijver van o.a. Net Smart. Sindsdien (al 12 jaar) investeer ik in mijn tweede brein (thebrain.com). Mijn zoekmachine door mijn leven – werk en privé. Ik vind altijd alles. Maar ben ook vaak verrast als ik struin.

  4. Leuk blog! Ik heb 1x per week een actiepunt om door mijn Obsidian te struinen. Dan probeer ik de hoed van de architect en de tuinier op te zetten, naar het idee van Nick Milo.

Pfauth.com » Publiceren » Profiteer van denkdividend: zo herontdek je notities