Annejet van der Zijl voor interview in de studio

Annejet van der Zijl over haar werkwijze

Update (1 oktober 2020): Inmiddels heb ik Annejet van der Zijl samen met Alexander kunnen interviewen over haar werkwijze. Ze kan daar ontzettend enthousiasmerend over vertellen. Beluister het gesprek via je favoriete podcastplayer of hieronder:

Annejet van der Zijl is net zo verslavend als Netflix

Trouwe abonnees van mijn nieuwsbrief weten dat biografieën vaak de revue passeren. Maar vrijwel alleen maar Amerikaanse. Daarom vroeg ik laatst op mijn socials welke Nederlandse bio’s de moeite waard zijn. De meest genoemde boeken hadden één ding gemeen: ze waren geschreven door Annejet van der Zijl.

Gevolg: tijdens een vakantie van twee weken in Zeeland heb ik haar boeken verslonden als ware het Netflix-episodes:

  1. Bernhard – over de ondergang van de Duitse adel, trouwen voor de duiten en het uitstekende PR-beleid van de prins tijdens WOII.
  2. Gerard Heineken – vrijwel niemand kent de grondlegger van Heineken, die ook zat achter de oprichting van het Rijksmuseum en De Telegraaf, diende in de gemeenteraad en van Amsterdam de wereldstad maakte die het nu is. Wat kreeg ik een energie van deze man! 
  3. Anna – Annie MG Schmidt debuteerde pas toen ze bijna veertig was, maar schrijven was al een houvast in haar Zeeuwse kindertijd. Prompt op Annie-bedevaart gegaan in Zeeland.
  4. Jagtlust – over een lyrische, Gooische kunstenaarskolonie in een vervallen landhuis in het naoorlogse Laren (je verzint het niet!), waar onder andere Remco Campert en Gerard Reve het gezelschap zochten van de mythische – en inmiddels grotendeels vergeten – dichteres Fritzi Harmsen van Beek.
  5. De Amerikaanse Prinses – Allene Tew – kleindochter van een Amerikaanse pionier – trouwde en handelde zich een weg naar een prinsessenschap in Europa. Ze verloor drie kinderen en haar Ware Liefde, maar vond zichzelf telkens opnieuw uit. “Degene die het beste kan omgaan met tegenspoed, heeft de meeste kans op voorspoed.”

De rode draad van al deze boeken van Annejet van der Zijl is volgens mij dat mensen zichzelf altijd opnieuw kunnen uitvinden. Of je nu Nederlands populairste kinderboekenschrijver bent of een pioniersdochter uit het Amerika van de Burgeroorlog.

Door deze professionele liefde voor Van der Zijl heb ik de romantiek en de verschrikkingen van de negentiende en begin twintigste eeuw een stuk scherper voor de geest en voel ik me aangemoedigd het leven meer te zien als een avontuur.