Brengt notabene Facebook ons een stap dichterbij het open sociale web?

Aankondiging van Mark Zuckerberg vorige week: Threads gaat een stapje verder met hun integratie met het open sociale protocol ActivityPub, waar ook Mastodon op draait.

ActivityPub is een technologie die ervoor zorgt dat sociale netwerken op elkaar aansluiten. Als je iemand volgt op netwerk X volg je die ook op netwerk Y. En als je iets post op netwerk X, zou die post ook zichtbaar moeten zijn op netwerk Y. Elke keer als je lid wordt van een nieuw sociaal platform, neem je al je posts, volgers en de mensen die jij volgt mee.

Meta zet nu een eerste stapje in die richting. Je Thread-posts zullen ook zichtbaar zijn op andere sociale netwerken en je kunt verifiëren dat je dezelfde persoon bent op Mastodon en Threads, maar je kan bijvoorbeeld nog niet van Mastodon naar Threads posten, of je account op allebei de services gebruiken.

Het moet binnenkort wellicht van de EU

Een deel van het verhaal is de druk vanuit de EU, die eist met de Digital Markets Act van techgiganten dat hun platforms interoperabel worden. Berichtendiensten zoals iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger moeten compatibel zijn met kleinere apps zoals Telegram en Signal. Door velen wordt die wet als een keerpunt gezien, en Meta sorteert hierop voor.

Maar Meta zegt het voor de makers te doen

Maar ik raak ook enthousiast van de redenen die Instagram-baas Adam Mosseri opvoert in een gesprek met The Verge.

Mosseri zegt:

“Ik denk dat wij een aantrekkelijker platform kunnen zijn voor makers, vooral voor de meer savvy makers, als wij een plek zijn waar je niet het gevoel hebt dat je ons voor altijd moet vertrouwen.”

En:

“Als je besluit om Threads op een dag te verlaten, moet je in staat zijn je eigen publiek mee te nemen.”

Je durft pas ergens echt uit te bouwen als jij de eigenaar bent van je volgersbestand (zoals op dit moment bij Substack). Mensen met een half miljoen volgers op Twitter, moesten afgelopen week op nul beginnen met Threads.

Met andere woorden: Meta anticipeert dat het aantrekkelijke platforms voor creators moet blijven ontwikkelen, anders missen ze het publiek van die makers, en eigenaarschap is een belangrijke factor.

Hebben gebruikers ook wat aan een open sociale web?

Mosseri praat vooral over de voordelen van creators. Hebben gebruikers er ook wat aan?

Als gebruiker hoef je niet telkens opnieuw te beginnen met cureren. Minder afhankelijkheid van techgiganten, meer concurrentie. Nadeel is wel ‘Context Collapse’. Op elk netwerk post je anders. Threads vraagt bijvoorbeeld nu al om een andere toon dan Twitter.

Open sociale protocollen hebben qua user interface een heel slecht track record. Maar ik put wel hoop uit deze stappen van Meta. Misschien dat Threads de killer app wordt voor ActivityPub.

PS. Tot die tijd is Flipboard met hun 145 miljoen actieve gebruikers en omzet van 71 miljoen dollar de grootste speler op ActivityPub. Het kondigde deze week aan dat ze in maart al hun accounts switchen naar ActivityPub. Alles wat je op Flipboard doet, gaat ook zichtbaar zijn op Mastodon. Het wordt dan een ActivityPub-platform dat ontworpen is voor het lezen van artikelen in plaats van microblogs. Als je via Mastodon een publicatie volgt, kun je die ook direct lezen in de Flipboard-app. En als publicatie kun je in één keer op Flipboard en alle andere services posten.


Pfauth.com » Toekomst van media » Brengt notabene Facebook ons een stap dichterbij het open sociale web?