Aan het einde van het jaar verkeer ik zoals velen in een contemplatieve stemming. Tegelijkertijd kan ik in deze lockdown ook wat escapisme gebruiken.
Daarom deel ik met veel plezier een lijst met mijn favoriete dingen uit 2021. Even ontsnappen aan besmettingscijfers en varianten, door nieuwe boeken, inzichten, series en gedachtes te ontdekken. Hopelijk zit er iets tussen dat jij ook heel mooi gaat vinden.
Ik verstuurde onderstaande lijst aan 5.660 nieuwsbriefabonnees. Wil je ook wekelijks meelezen? Geef je hier op.
De lijst
📍De dag beginnen met een boek in plaats van Twitter. Geen #ophef, maar verbeelding in de ochtend. Het kan zo krachtig zijn om een routine te vervangen.
📍Het boek 4000 weken van Oliver Burkeman. De definitieve afrekening met FOMO en een pleidooi voor het durven maken van keuzes.
📍Zwaarder ontbijten: met een spinazie-omelet en bonen. Ik moet er een kwartiertje eerder voor uit bed maar krijg pas rond het middaguur weer honger (minder gesnack tussendoor).
📍De laatste tijd zit ik steeds vaker ‘s avonds nog even met mijn laptop op de bank en lees ik stukken en tweets over Web3. Het onderwerp laat me niet los, ik ervaar hetzelfde gevoel van opwinding als toen ik op mijn veertiende sites in elkaar kluste. Ik zie de contouren van een nieuw en democratischer internet verschijnen.
📍Het gevoelsleven van de Noorse romancier Karl-Ove Knausgard. Door zijn radicale openheid reflecteerde ik op mijn eigen vaderschap. Uit Vader:
📍Ook uit Noorwegen en een wereld om een paar weken heerlijk in te verdwijnen: Max, Mischa & Het Tet-Offensief van Johan Harstad. Zo’n roman waarvan je de personages gaat missen. Daarnaast maakte de hartverscheurende plottwist uit De Overlevenden enorme indruk. Een gevoelig boek over broers die met elkaar en zonder elkaar kunnen. Geschreven door de Zweedse podcaster Alex Schulman (het grote voorbeeld van Sander Schimmelpenninck).
📍Als we de oceaan oversteken en zuidelijk afdalen komen we bij de Latijns-Amerikaanse literatuur. In de roman Het geluid van vallende dingen las ik over de desastreuse invloed van drugsbaas Pablo Escobar op de Colombiaanse maatschappij. En ik las voor het eerst een boek van Nobelprijs-winnaar Mario Vargas Llosa. In Voor uw liefde chanteert een louche boulevardjournalist een Peruaanse magnaat. Broeierige pageturner.
📍Ik genoot onverwachts van een HBO-documentaire over het ondernemerschap van Ralph Lauren. Geen idee dat het zo’n selfmade man was, die veel van de dingen bedacht die we nu normaal vinden in de kledingwereld. En ik waardeer die Americana-esthetiek wel.
📍Ik ontdekte een hele scene van ondernemers en investeerders die publiceren over verdienmodellen voor onafhankelijke online makers. Zoals Packy McCormick van Not Boring (dit stuk over Fun & Money), Li Jin (over hoe je van ‘100 true fans‘ kunt leven) en Nathan Barry’s podcast The Art of the Newsletter en zijn stuk The Ladders of Wealth Creation. Helpt, terwijl ik nadenk over de toekomst.
📍Stilte in de winter, krekels in de zomer. Ben van een drukke uitgaansstraat verhuisd naar een dijkhuisje.
📍Het tempo verlagen in wat wetenschappers de ‘hedonistic treadmill’ noemen. Dit frivole wetenschappelijke begrip vertaal ik graag naar ‘het hedonistische hamsterrad’. Wie comfort als een bron van geluk ziet, rent als een hamster in een rad eindeloos door. Je zult nooit een punt van tevredenheid bereiken omdat je altijd went aan een nieuw niveau van luxe en dan weer méér wilt. Maar ook met die valkuil in gedachte is het fijn om comfortabeler te leven. Als een tussenweg probeer ik comfort stapsgewijs toe te voegen in plaats van alles in één keer. We zijn verhuisd naar een huis met oud stucwerk, kartonnen deuren en plavuizen. Tegelijkertijd is het al een enorme upgrade qua ruimte. Dus genieten we eerst daarvan. En pas als we daar aan gewend zijn, gaan we verbouwen. Gaat dat hamsterrad net wat minder snel en ervaren we meer geluk.
📍Meer delen over mijn twijfels en mislukte experimenten, en daar niet zo bang meer voor zijn. Door de felle kritiek die we in 2019 met The Correspondent over ons heen riepen, ben ik in de jaren daarna in mijn schulp gekropen. De laatste maanden probeer ik weer open te zijn over twijfels en wat er fout gaat, en dat voelt veel krachtiger. Daarnaast benaderen mensen me die eenzelfde worsteling hebben doorgemaakt met adviezen en ervaringen.
📍De droom om ooit vanaf Amsterdam Centraal een reis met de Venice Orient Simpleton Express te maken:
📍Vaker deze nieuwsbrief schrijven. Het schiet er altijd bij in, maar als het me dan lukt, ben ik toch blij met het formuleren van iets waar ik al een tijd over nadacht, en jullie reacties nadien. Zoals bijvoorbeeld op de nieuwsbrief over een systeem bouwen voor je ideeën.
📍De Instagram-sketches van Merijn Scholten – ‘heeey guysss‘ en ‘Lenie‘ van Tina de Bruin.
📍Werken met de jazzpiano van Oscar Peterson op repeat. Daarmee m’n meest gedraaide artiest van 2021 volgens Spotify.
📍Het maken van Jonge Jaren afgelopen zomer. Dat is een interviewserie waarin ik gearriveerde makers zoals Nasrdin Dchar, Typhoon, Marjolein Moorman en Matthijs van Nieuwkerk interview over de jaren voor hun doorbraak. Dit zijn de belangrijkste lessen die ik van hen leerde. In 2022 maak ik een nieuw seizoen.
📍Bianca Schrijver voert de redactie over Jonge Jaren, en vanaf 1 januari 2022 komt ze fulltime in dienst bij de podcast POM die Alexander Klöpping en ik hebben. We financieren haar baan met de abonnementsgelden van 1.800 ‘vrienden van de show‘. Heerlijke nieuwe wereld!
📍Ik kreeg van een vriend en heel boekje over de geschiedenis en kunst van negronis 🖤
📍Het lockdown-theater van Micha Wertheim. Hij maakte er een heel nieuwe kunstvorm van, waarbij je als kijker totaal geconcentreerd in de maling wordt genomen en daarna uren wil napraten. Echt een verrijking.
📍Het boek Essentialisme van Greg McKeown hielp me bij het maken van bewuste keuzes in mijn carrière en leven. Alles wat je doet gaat ten koste van iets anders, alleen hebben we dat vaak niet door. We proberen alles tegelijkertijd te doen, en vermijden ‘trade-offs’. Essentialisme geeft je handvatten om intentioneel te leven en vaker ‘nee’ te zeggen zodat je tegen andere dingen volmondig ‘ja’ kan zeggen.
📍De app Matter om nieuwsbrieven in te lezen en Readwise om highlights in artikelen, boeken en pdf’s te maken.
📍Curatie! De nieuwsbrief I Like to Watch voor het ontdekken van nieuwe series en De DocUpdate voor documentaires.
📍De Rutte deepfake die we maakten met De Correspondent. Zelfs bij RTL Boulevard en Voetbal Inside ging het – inhoudelijk! – over politiek klimaatleiderschap.
📍Per 1 maart 2022 doe ik een stap opzij bij De Correspondent. Dit citaat van filmregisseur David Lynch vind ik inspirerend terwijl ik me beraad op de toekomst:
📍In de lijn van het citaat hierboven: dat ik de luxe heb mijn interesses te volgen. Dankzij FIRE heb ik kunnen sparen, en hoef ik niet meteen een nieuwe bron van inkomsten te zoeken nu ik wegga bij De Correspondent. Daarom probeer ik nu van alles uit en tegen 2023 hak ik een knoop door over wat mijn nieuwe bron van inkomsten wordt. Minimale vereiste is dat ik wel break-even draai met mijn experimenten. Deze nieuwsbrief en pfauth.com kosten me bijvoorbeeld 200 euro per maand. Dat is tegelijkertijd het bedrag dat ik maandelijks verdien aan affiliate-links naar bol.com.
📍Ik genoot (en gruwelde) van de serie Billions over een machtsstrijd tussen een openbaar aanklager en malafide tycoon en de autobiografie van Hollywood-agent Michael Ovitz. Allebei een mooi inkijkje in de Amerikaanse ‘favor’-economie. Ik doe iets voor jou, jij voor mij. Transactioneel aan de ene kant, maar ook mooi om levenslange samenwerkingen te zien.
📍De alcoholvrije bubbels van wijnhuis Faber. Echt goede nep.
📍Deze opbeurende Spotify-playlist met brassmuziek uit New Orleans:
Dat was ‘m! Ik wens je warme feestdagen toe, en alvast een hoopvol 2022.
Reacties
5 reacties op “29 dingen die ik waardeerde in 2021”
“Deze nieuwsbrief en pfauth.com kosten me bijvoorbeeld 200 euro per maand.”
Dit stuk snap ik niet helemaal. Wat doe je allemaal met Pfauth.com en een nieuwsbrief om het €200 te laten kosten? Of verdisconteer je hier vast het aantal uren in dat je eraan tikt?
Mailchimp is de helft van die kosten.
Dan nog hosting bij Kobalt, verschillende plugins bij WordPress (Yoast, RSS pro, WP-Optimize) en ondersteunende services als Zapier.
“spinazie-omelet en bonen”
Hoe maakt men dit à la Pfauth?
Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden. Spinazie uit de vriezer gooi ik in de koekenpan en als het ontdooit is, doe ik de eieren erbij. Deksel erop en paar minuten later is de omelet klaar. Bonen koop ik kant en klaar biologisch en warm ik in een pannetje op. 🍳
Billions is briljant! Ik heb tot en met seizoen 5 gekeken. Af en toe een beetje te veel laten zien van bepaalde New York restaurants en beroemdheden, maar wat een toffe serie. Heb er echt van genoten, ook dat inkijkje in het leven van de superrijken (a la Succesion). Ps. Ergens in S04 of 05 een gastrol voor Tim Ferriss.