Bunker in de bergen. Gemaakt met Dall-E

Alles hebben, toch aan de apocalyps denken

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

1. Lees dit weergaloze stuk van technologiedenker Douglas Rushkoff die tegen wil en dank met miljardairs bespreekt hoe ze zich in luxe bunkers kunnen voorbereiden op de apocalyps. Hoe voorkom je dat het veiligheidspersoneel gaat muiten?

2. Ontnuchterend: volgens de huidige definitie van succes hebben deze superrijken *alles*. Maar het enige waar ze aan kunnen denken is hun eigen ondergang.

3. Door je leven met notities vast te leggen, leer je jezelf beter kennen, je werk beter te doen en je mooiste gedachten te bewaren. Lees daarom deze handleiding voor het ontwikkelen van een “tweede brein”.

4. Afgelopen maand schreef ik twee columns over onderwerpen die me aan het hart gaan. Voor de zomer merkte ik dat ik door negen jaar directeurschap een diplomatieke communicatiestijl had ontwikkeld. Dat gaat niet lekker samen met het genre column, waarin je één punt op meeslepende of luchtige wijze brengt. Een kritische twitteraar zei dat ik ‘mini-essays’ schreef. Daar was ik het eigenlijk wel mee eens. Tot nu!

5. In column nummer één betoog ik dat het onwaarachtig is om cokegebruikers niet aan te spreken op hun rol in een wereldwijde bloedige keten.

6. Daar las ik later trouwens nog een weergaloos interview over. Met documentairefotograaf Teun Voeten, die zich een aantal jaar in de drugswereld onderdompelde. In Vrij Nederland uit hij zijn woede over de ‘onverschilligheid van de bovenklasse’: “De elite snuift en de onderklasse gaat eraan onderdoor.”

7. Column nummer twee gaat over al die kinderfoto’s van ouders op Instagram. Ik vind dat je een kind anonimiteit hoort te gunnen tot het zelf kan besluiten deze op te heffen. Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen net als hun ouders met een foto op Instagram willen.

8. Je kan dertig boeken lezen over geld, maar je kunt het ook alleen bij The Psychology of Money houden. In twintig korte verhalen legt auteur Morgan Housel de belangrijkste wetenschappelijke inzichten over onze verhouding tot geld uit. Hier lees je mijn samenvatting.

9. Ik schrijf vaak positief over de creator economy, maar door het boek Get Rich or Lie Trying van de Britse verslaggever Symeon Brown ontdekte ik de schaduwkant: online uitbuiting van micro-influencers. Ze verkopen en modificeren hun lichaam en promoten feministische kleding die in sweatshops gemaakt is. Wie er baat bij hebben? Een paar rijke mannen.

10. Voor Jonge Jaren interviewde ik de enige vrouwelijke Nederlandse sterrenchef Margo Reuten, Adriaan van Dis, Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg, denker Maxim Februari en zangeres Wende.

11. Wende over het veelgehoorde ‘volg lekker je passie’: “Het is geen engel die in je oor fluistert van ‘dit is wat je hart zegt’. Nee, het is een heel wankel, mistig, totaal onhelder landschap. Maar als ik door blijf lopen komt er vast wel iets van een inzicht”

12. AI-analist Alberto Romero maakt een inzichtelijke historische vergelijking tussen creatieve kunstmatige intelligentie en fotografie. In het begin zagen mensen fotografie enkel als een technische vaardigheid om de vluchtige momenten van het leven vast te leggen. Pas decennia werd fotografie een kunstvorm. Op dit moment kan iedereen nog aardig overweg met AI-modellen en is enige technische kennis voldoende. Maar Romero voorspelt dat het op den duur geheel nieuwe technische én kunstzinnige vaardigheden gaat vereisen om tot echt mooie beelden te komen.

13. Nog meer kunstmatige intelligentie: de tool summarize.tech vat met behulp van taalmodel GPT-3 YouTube-video’s voor je samen. Ik voerde het model het laatste interview met Marilyn Monroe. Na een paar seconden rolde dit eruit: “In this video, Marilyn Monroe is interviewed by a reporter. She discusses her life and how fame has changed it. She also discusses her thoughts on sex and how it has affected her. Monroe gives her fans credit for her success.” 🤯

14. Kijk dit filmpje van Ajax-verdediger Calvin Bassey. Hij hoort de Champions League-hymne. Wij zien de blik van iemand wiens droom uitkomt. Ook mooi als je niet van voetbal houdt:

15. Over Ajax gesproken: Alexander Klöpping en ik interviewden hoofd sportwetenschap Vosse de Boode over hoe de voetbalclub algoritmes en data-analyse inzet om te winnen. Van data ga je bijvoorbeeld heel anders naar corners kijken.

16. Samen met Podimo stellen Alexander en ik onze serie over technologie-optimisme gratis beschikbaar op YouTube en in je podcastspeler naar keuze. In deel één hoor je van de oprichter van De Vegetarische Slager waarom we binnenkort geen koeien meer nodig hebben voor melkproductie:

17. Dit tijdloze artikel over ‘infomania’ is een goede reminder voor me: lees alleen how-to-dingen en gidsen over onderwerpen waar je nu daadwerkelijk aan werkt. Anders ligt schijnproductiviteit op de loer: je leest alleen maar over een vaardigheid, zonder dat je daadwerkelijk aan de uitvoer toekomt.

18. Werk je aan groot creatief project? Volgens de huidige tijdsgeest deel je dat met iedereen. Auteur Ryan Holiday geeft twee goede redenen om erover te zwijgen tot het af is: het is goed voor je intrinsieke motivatie en je spaart je energie voor het creatieve proces.

19. Zin in een feel-good-film? Kijk Yesterday van Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) en Richard Curtis (Love Actually). Een magisch-realistische film uit 2019 die nu op Netflix staat. Een muzikant wil zijn muzikale carrière opgeven, maar komt er achter dat na wereldwijde stroomval iedereen behalve hij vergeten is wie The Beatles zijn. Hij ruikt wereldfaam en brengt hun liedjes opnieuw uit. Veel gelachen, maar ook genoten van de liedjesteksten, omdat je opeens weer hoort hoe briljant ze eigenlijk zijn.

20. Citaat uit Yesterday, uitgesproken door Kate McKinnon als allesverslindende manager: “If you don’t have an image, then the lack of image becomes an image.

21. Nu ik toch het over The Beatles heb. Als afsluiter: kippenvel van Nothing but Thieves die met een orkest ‘Impossible’ spelen in de Abbey Road-studio’s.