Intentioneel leven
Intentioneel leven biedt een krachtig systeem voor iedereen die oppervlakkige afleidingen van sociale media, reclame en oude succesdefinities wil weerstaan.
In mijn boek beschrijf ik 7 vliegwielen (kleine moeite, groot effect), die je elke dag helpen prioriteit te geven aan wat jij belangrijk vindt.
Wil je eerst meer lezen? Begin met dit artikel: Intentioneel leven is belangrijk, omdat media en reclame ons continu afleiden
33 vragen om aan het einde van het jaar te stellen
Wil je het einde van het jaar aangrijpen voor reflectie? Ik houd al een paar jaar een lijstje bij met interessante reflectievragen. Die stel ik mezelf in een café, midden in het bos, om inzicht te krijgen in wat afgelopen jaar belangrijk voor me was en hoe ik mezelf verder wil ontwikkelen. Sommige van de…
Dit boek helpt je met intentioneel leven
Na negen jaar lezen, interviewen en schrijven is het zover: mijn nieuwe boek over intentioneel leven komt eraan! Daarin deel ik zeven wetenschappelijk-onderbouwde en zeer effectieve gewoontes voor meer focus en geluk. Intentioneel leven is het resultaat van mijn persoonlijke zoektocht van negen jaar, naar hoe je in deze drukke wereld toch naar je waarden kunt…
Doorbreek routines: Ontdek hoe nieuwe omgevingen je hersenen stimuleren
In een artikel over de sleur van goede gewoontes vond ik een inspirerende aanmoediging van neuropsycholoog Judith Schomaker om regelmatig nieuwe omgevingen op te zoeken. Zo daag je jezelf uit en leggen je hersenen nieuwe verbindingen. Dit houdt ze flexibel en gezond. Ik belde Judith om haar te vragen om verdere toelichting. Waarom kunnen routines…
Zo voorkom je dat goede gewoontes een gevangenis worden
Goede gewoontes zoals een Dankboek, slaapschema of sporten kunnen je verder helpen in het leven. Maar als ze van een middel voor een intentioneel leven uitgroeien tot een doel op zich, eindig je in een zelfgebouwde gevangenis van routines. Een populair stuk uit de Financial Times liet dit onlangs zien: The Life Ruining Power of…
Dit werkt echt: maak een todolijstje voor het slapengaan
Gloria Mark is een toonaangevend aandachtsonderzoeker. In haar instant standaardwerk Aandacht (2023) somt ze alle belangrijke onderzoeken naar digitale afleiding op. Dit vond ik opvallende observaties over hoe technologie onze focus beïnvloedt. Zo vaak wisselt de gemiddelde kenniswerker van scherm Mark citeert (deels eigen) onderzoeken naar hoe vaak mensen van computerscherm wisselen tijdens het werk.…
We hebben het gedachtegoed van Maslow verkeerd begrepen
Alle goede zelfhulp is per definitie sociaal. Want we worden gelukkig van andere mensen helpen en ons verbonden met hen voelen. Mensen die een week lang dagelijks een paar keer vijf tot vijftien minuten lang anderen hielpen, waren een halfjaar later gelukkiger dan een groep mensen die dat niet hoefden te doen. Een hoogleraar in…
Rucking: een eenvoudige sport met militaire wortels
Ik ga beginnen met de sport rucking. Om mezelf (en misschien ook jou) op weg te helpen maakte ik deze beginnersgids.
Hang overal briefjes op als reclame voor een goed leven
Neuroloog Oliver Sacks (1933 – 2015) schreef wereldberoemde boeken waarin hij complexe medische problemen begrijpelijk verwoordde voor een groot publiek. Dankzij hem hebben miljoenen mensen een beter begrip van aandoeningen als Gilles de la Tourette, migraine en Parkinson. Sacks had er achttien boeken voor nodig om dat te bereiken. In zijn autobiografie On the move…
Levensadvies van Silicon Valley-fluisteraar Kevin Kelly
Kevin Kelly is een wereldberoemde technologiedenker, behalve in Nederland. De man die ooit schreef voor Steve Jobs-bijbel Whole Earth Catalog en de eerste hoofdredacteur van Wired was, is hier grotendeels onbekend. Maar niet onbemind! Ik lees al jaren met plezier zijn blog en zijn artikel ‘A Thousand True Fans’ veranderde in 2008 mijn leven. De…
Intentioneel leven is belangrijk, omdat media en reclame ons continu afleiden
Als je intentioneel leeft, kijk je naar de belangrijkste dingen in je leven, bevraag je wat anderen of het kritische stemmetje in je hoofd tegen je zeggen en kies je vervolgens een weg die goed bij je past. En dat is hard nodig, want als je even niet oplet, leef je precies zoals anderen dat…
Ik zal altijd méér willen. Hoe vaak ik ook in mijn Dankboek schrijf
Als je streeft naar iets wat je nog niet hebt, ben je per definitie ongelukkig met je huidige situatie. Hoe kun je dan toch ambitieus zijn?
Met dit eenvoudige notitiesysteem leg je supersnel ideeën vast
Schiet je wel eens een idee of todo te binnen en ben je bang het te vergeten? Met deze gids maak je een eenvoudig en snel notitiesysteem.
Voor iedereen die zichzelf te hoge standaarden oplegt, heeft Oliver Burkeman dit advies
Soms past de nieuwsbrief van Oliver Burkeman zo goed bij me dat ik vermoed dat hij alleen voor mij schrijft*. Afgelopen weekend was het weer raak. Burkeman deelt goed voornemen voor lezers die veel met productiviteit bezig zijn: wees minder hard voor jezelf. Dat klinkt als een open deur, maar hij weet het heel intelligent…
Toeval kun je inroosteren
Heb je een bomvolle agenda, dichtgetimmerd met de ene na de andere meeting? Voor willekeurige koffie-afspraken is geen ruimte. Of ben je iemand die zijn agenda als een tempel ziet en zoveel mogelijk afspraken uit de weggaat? Willekeurige en dus inefficiënte koffie-afspraken komen er niet in. In beide agenda’s is de kans op toeval of…
Soepele overgangszinnetjes om ongemak te voorkomen
Je krijgt een vraag die je eigenlijk niet wilt beantwoorden. Te privé. Te gevoelig. Of je zit in een zakelijk gesprek en je wilt de overgang maken van koetjes-kalfjes naar het échte onderwerp. Hoe doe je dat zonder dat het ongemakkelijk wordt?
Schrijf een persoonlijk manifest voor richting in je werk en leven
Mis je een focus in je werk? Zeg je vaak ‘ja’ tegen dingen waar je later spijt van krijgt? Wil je meer tijd besteden aan activiteiten die je voldoening geven? Schrijf dan een persoonlijk manifest. Een tekst die ten grondslag ligt aan alles wat je doet. Acht maanden geleden heb ik er zelf één geschreven.…
Acht inzichten over de psychologie van geld
‘Niemand is gek’. Dat is het belangrijkste inzicht dat Morgan Housel lezers van zijn boek De Psychologie van Geld wil meegeven. Dat lijkt af en toe natuurlijk wel zo. Als je van een vriend hoort dat hij al zijn vermogen cash op een bankrekening heeft staan. Of een vriendin die niet belegt maar liever haar…
Mensen met ruime geesten
Voormalig topadvocaat Willem Jonkers (bekend van Bouwfonds-zaak) in de Quote van april 2022: Zelfs nadat [mijn vader] een belletje kreeg dat ik vaak spijbelde. Ik deed niks geks, hoor, vaak had ik gewoon geen zin. Toen werd ik ontboden bij de conrector. Die had mij moeten schorsen, want het was schandalig hoe vaak ik er…
Portret van de man die miljoenen lezers op het spoor zette naar financiële onafhankelijkheid
In 2020 schreef ik een aantal artikelen over mijn fascinatie voor de FIRE-beweging. Onder andere over de negen stappen die ik zette naar financiële onafhankelijkheid. Inmiddels heb ik vrijwel alles beschreven wat ik vind interessant aan FIRE (Financial Independence, Retire Early). Behalve één ding: ik heb nooit goed uitgelegd waarom ik er – na jaren…
Een aanjager van veerkracht in moeilijke tijden
Dagelijks opschrijven waar je dankbaar voor bent, zorgt voor meer veerkracht.