Boekentips
Als ik een goed boek heb gelezen, laat ik het hier weten.
Clean desk policy vind ik over rated
Mijn onderbouwing hiervoor? Het boek Messy van de Britse auteur Tim Harford. Harford vindt dat we dwepen met netheid en dacht: laat ik daar eens wat tegen inbrengen. In een grondig onderbouwd boek laat hij zien dat rommel een bron van creativiteit kan zijn. Een rommelig bureau? Hartstikke goed volgens hem. De belangrijkste papieren liggen toch bovenop…
Op deze zes algoritmevrije manieren ontdek ik verrassende boeken
In het boek Filterworld beschrijft Kyle Chayka hoe belangrijk het is om je smaak te bewaken tegen de invloed van algoritmes. Voor je het weet lezen we door Kindle recommendations en Booktok allemaal hetzelfde, stelt hij. Met deze zes eenvoudige trucs zorg ik ervoor dat ik verrassende boeken tegen blijf komen: Hoe ontdek jij op…
5 boekentips over ambitie, ijdelheid, privileges, decadentie en je verborgen potentieel
Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven. Welkom aan 730 nieuwe abonnees deze maand! Ben je nog geen lid? Geef je hier op: 1. De roman Yellowface van Rebecca F. Kuang was vorig jaar een gigantische hit. Volledig terecht, heb ik ondervonden. Elke ochtend…
Hoe kunst het leven betekenis kan geven
De leukste stapels in de boekhandel vind ik altijd de afgeprijsde boeken. Daar liggen geen voorspelbare bestsellers, maar verrassingen. Laatst pikte ik er een boekje op over Edith Auerbach, een vergeten Joodse kunstenares uit het vooroorlogse Parijs. In de jaren negentig ontdekte een Nederlandse kunsthandelaar haar volledige oeuvre op een verregende vlooienmarkt (de romantiek!). ‘[Fotograaf]…
Dit boek ontleedt de leiderschapsstijl van Angela Merkel
In deze onzekere geopolitieke tijden mis ik soms het krachtige Europese leiderschap van Angela Merkel. Ik vond haar een humaan politicus, bijvoorbeeld toen ze de Duitse grenzen openstelde voor 1 miljoen oorlogsvluchtelingen en tijdens de donkerste coronadagen de Zuid-Europese landen financieel wilde steunen. Afgelopen weken las ik een biografie over de voormalige bondskanselier, geschreven door…
Deze roman weet de tijdgeest perfect te vangen
Een van de romans die me onlangs het meest is aanbevolen is Wellness van Nathan Hill. Een boek dat de tijdgeest perfect vangt, zeiden de tippers. Nou, ik heb het gelezen en kan dat bevestigen. Wát een knaller. In de roman volg je Jack en Elizabeth. Een stel dat elkaar twintig jaar geleden in de…
Dit werkt echt: maak een todolijstje voor het slapengaan
Gloria Mark is een toonaangevend aandachtsonderzoeker. In haar instant standaardwerk Aandacht (2023) somt ze alle belangrijke onderzoeken naar digitale afleiding op. Dit vond ik opvallende observaties over hoe technologie onze focus beïnvloedt. Zo vaak wisselt de gemiddelde kenniswerker van scherm Mark citeert (deels eigen) onderzoeken naar hoe vaak mensen van computerscherm wisselen tijdens het werk.…
‘Schrijf alsof je sterft’ en meer luchtige tips van Annie Dillard
In The Writing Life van Annie Dillard kwam ik enkele prachtige en soms gortdroge schrijfadviezen tegen.
Pineapple Street van Jenny Jackson is een heerlijke post-Succession roman
Pineapple Street van Jenny Jackson is de ideale post-Succession-roman. Het gaat over een gezin uit een New Yorkse-vastgoeddynastie.
Dit mediaboek nodigt uit tot reflectie nu de AI-golf eraan komt
Goede mediaboeken zijn schaars. Gelukkig heeft de beste mediajournalist ter wereld er nu eentje geschreven.
Discipline is Destiny van Ryan Holiday is een aanstekelijk pleidooi om immer beter je best te doen
Afgelopen week las ik Discipline is Destiny (Discipline is het doel) van Ryan Holiday. Zoals altijd destilleert Holiday levenslessen uit geschiedenisboeken en rijgt die in puntige essays aan elkaar. Ik bewonder de consistentie in zijn oeuvre en zijn hoge productiviteit. Een gedeelte van mijn carrière modelleer ik naar die van hem. Discipline is Destiny leest…
Levensadvies van Silicon Valley-fluisteraar Kevin Kelly
Kevin Kelly is een wereldberoemde technologiedenker, behalve in Nederland. De man die ooit schreef voor Steve Jobs-bijbel Whole Earth Catalog en de eerste hoofdredacteur van Wired was, is hier grotendeels onbekend. Maar niet onbemind! Ik lees al jaren met plezier zijn blog en zijn artikel ‘A Thousand True Fans’ veranderde in 2008 mijn leven. De…
Sterk achtergrondboek tijdens de Musk-mania
Het blijft een aparte sensatie om elk radiojournaal Twitter voorbij te horen komen. Knap van Elon Musk. Voor wie de hype zat is, maar het onderwerp belangrijk vindt: mijn leestip is het boek Silicon Values van Jillian C. York. Ik interviewde York onlangs op het Brainwash Festival.
Handleiding voor het maken van hits
Laatst las ik een boek dat ik zo vaak voorbij had zien komen dat ik het dacht al gelezen te hebben. Een lekkere moderne klassieker: Hit Makers (2017) van Derek Thompson. De auteur probeert te ontleden wat een product of creatieve uiting tot een hit maakt. Een aanrader als je in de creatieve industrie werkt.…
Acht inzichten over de psychologie van geld
‘Niemand is gek’. Dat is het belangrijkste inzicht dat Morgan Housel lezers van zijn boek De Psychologie van Geld wil meegeven. Dat lijkt af en toe natuurlijk wel zo. Als je van een vriend hoort dat hij al zijn vermogen cash op een bankrekening heeft staan. Of een vriendin die niet belegt maar liever haar…
Waarom micro-influencers commercieel interessanter zijn dan de Kardashians en Hadids
Dat we in het tijdperk van de influencers leven, was me wel duidelijk. De weerkaatsing van de schijnwerpers op de Kardashians, Hadids en Pewdiepies van deze wereld bereikt ook mijn feeds. Maar door het boek Get Rich or Lie Trying van de Britse verslaggever Symeon Brown ontdekte ik dat de grootste groep influencers aan me…
Een handleiding voor het ontwikkelen van je “tweede brein”
Op vakantie las ik Building a Second Brain van Tiago Forte: een pleidooi voor het systematisch bijhouden wat je interessant vindt in een “tweede brein”. Dat doe ik al een tijdje. Want door je leven vast te leggen, leer je jezelf beter kennen, je werk beter te doen en je mooiste gedachten te bewaren.
Zo maak je van boeken lezen een gewoonte
Wil je meer boeken lezen? In dit artikel deel ik acht manieren die mij hielpen om van boeken lezen een gewoonte te maken.
Door deze vijf boeken kom ik vaker aan betekenisvol werk toe
Vroeger vulde ik mijn dagen met mailtjes en vergaderingen en ging ik met een leeg gevoel naar huis. Maar dankzij deze vijf boeken lukt het me steeds vaker om geconcentreerd waardevol werk te verrichten, en sluit ik met een voldaan gevoel mijn dag af.
Annejet van der Zijl over haar werkwijze
Annejet van der Zijl schrijft geweldige boeken over mensen die zichzelf telkens opnieuw uitvonden. Samen met Alexander Klöpping interview ik haar over hoe ze te werk gaat.