4843624808_0b3c02e560_o

Blogworkshops

Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur. Ernst-Jan Pfauth heeft dat gedaan bij mijn blog-studenten – Sanne Hille, docent crossmediale journalistiek Hogeschool van Utrecht

Bloggen heeft een paradoxaal karakter. Het kost veel tijd en moeite om een succesvolle blog op te bouwen. Tegelijkertijd is het best makkelijk om in Nederland op te vallen. Zo klom ik in 2007 van plaats 93 naar 13 in de Marketing- en Communicatie Blog Top 100 door alle andere bloggers op de lijst te interviewen. Simpel idee, het kostte me alleen wel een werkweek.

Gelukkig kan het blogsucces met de juiste voorbereiding sneller komen. Op basis van vier jaar bloggen – duizenden stukjes, warme zomeravonden achter de laptop en heel veel koffie – kan ik je tips geven voor een betere blog. Niet alleen praktische aanwijzingen, maar ook blogstrategieën.

4 miljoen lezers

Een blog is een krachtig communicatiemiddel, een mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met je publiek en een platform waarvanuit je een sterk merk kan bouwen. Kijk naar de levendige communities die zijn ontstaan rondom succesvolle blogs van organisaties als 37signals, HP, nrc.next of Dell en je weet dat bloggen kan werken. En niet alleen bedrijven, maar ook politici, journalisten en individuele experts communiceren succesvol via hun blog. Het potentiële lezerspubliek is enorm. Ruim 40 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar leest blogs (Universal McCann, 2009). Dat is meer dan 4 miljoen lezers.

Ik kom graag ook een keer langs bij je school, universiteit, bedrijf, club of conferentie om meer te vertellen over het bloggen. Deloitte, Essent, Kennisnet, correspondenten van de NOS, bezoekers van conferenties als The Next Web en Picnic,  consultants van Sogeti en studenten van de Universiteit Boedapest en verschillende hogescholen van journalistiek gingen je voor.

Boeken?

Wil je een op maat gemaakte workshop? Neem contact op met mijn agent, Tessa Sterkenburg van The Next Speaker. Dat lukt via dit mailadres of het nummer 0208202131.

Wat anderen over de blogworkshop zeggen:

Ernst-Jan is one of those young guns, eager to learn and not afraid to see it his way and act on it. Old journalistic farts should listen to him before they turn obsolete. He is living the future. - Tim Overdiek, NOS

Wilde je even laten weten dat alle aanwezigen een top event hebben gehad. Achteraf allemaal positieve reacties gehad. Daarnaast begint het bloggen nu echt los te komen. Er komen steeds meer mensen die zich aanmelden om te bloggen. Sterker nog, steeds meer afdelingen bespreken het als onderdeel van hun nieuwe strategie. Daar worden wij natuurlijk erg blij van. - Marco Dalmeijer, Deloitte.

We vonden het een hele inspirerende en nuttige workshop. De koppeling die Ernst-Jan maakte naar een organisatie als Essent was erg fijn. - Shirley Klever, Essent

Ernst-Jan begint zijn workshop met een uitleg hoe en waarom hij in 2006 is begonnen met bloggen. Hij doet dit zo enthousiast en bezield dat iedereen vanaf het begin geboeid is. Hij betrekt de groep actief maar zet ze ook zelf aan het werk: een goede combinatie. Zijn grootste kracht is dat hij het nut en plezier van bloggen weet over te brengen met als gevolg dat een kwart van onze groep al is begonnen. Ernst-Jan is inmiddels een autoriteit in de blogwereld maar is absoluut niet belerend. Hij luistert, staat open voor nieuwe ideeën en wil leren. Hij is gewoon heel enthousiast en dat hebben we gemerkt. Een aanrader… Floor Weber, Mirabeau

Het programma van een blogworkshop

Elke blogworkshop wordt op maat gemaakt, maar om je een idee te geven staat hieronder het basisprogramma.

 • Wat heeft mijn organisatie aan bloggen?
  Ernst-Jan legt uit op welke manier bloggen een waardevolle bijdrage kan leveren binnen je communicatiestrategie. Wat zijn de voordelen van bloggen? En wat zijn de risico’s?
 • Alle blogmythes ontkracht
  Is Twitter een vervanging van bloggen? Worden blogs gelezen? Kan iedereen bloggen?
 • Het opzetten van een blog
  Welke elementen moet een goede blog bevatten?
 • Aan de slag!
  Beginnen is de helft van het werk. Onder de bezielende leiding van Ernst-Jan wordt in deze workshop direct begonnen met de eerste blogposts.
 • Schrijftips
  Met enkele handige richtlijnen helpt Ernst-Jan de plannen van de bloggers concreter te maken. Ook geeft hij belangrijke tips en handvatten om de juiste schrijfstijl te hanteren.
 • Succesvol lanceren
  Hoe trek je lezers naar je blog? Hoe val je op tussen al die duizenden andere blogs? Wat is de blogosphere en hoe gebruik je blogsearchengines en blog directories?
 • Hoe houd je een blog levend
  Nu heb je een blog, maar hoe zorg je dat je daarmee je doel bereikt? Hoe bouw je die community en zorg je dat mensen reageren en relevante comments plaatsen?

Boeken?

Wil je een op maat gemaakte workshop? Neem contact op met mijn agent, Tessa Sterkenburg van The Next Speaker. Dat lukt via dit mailadres of het nummer 0208202131.

Taking notes while exploring the future of publishing