Toekomst van media
Kranten zijn dode bomen en alle bloggers amateurs. Op talloze journalistiekblogs voeren die twee partijen hevige discussies over de toekomst van hun gedeelde vak. Ik vind dat ze beter de krachten kunnnen bundelen. Breng het beste van de twee werelden samen en experimenteer vanuit je journalistieke waarden met nieuwe intiatieven. Zie dit katern als een notitieboekje waarin ik goede voorbeelden in vastleg.
De making of van een media-imperium
Op zoek naar het ultieme ondernemersadvies? Malcolm Gladwell komt aardig in de buurt met het inmiddels klassieke artikel The Sure Thing. Ondernemerschap associëren we vaak met risico nemen. Maar Gladwell laat zien dat succesvolste ondernemers juist goed zijn in het afdekken van risico’s, terwijl ze rücksichtslos onderschatte mogelijkheden in de markt benutten. Ze ontdekken die verborgen…
Tim Ferriss en James Clear investeren in een uitgeverij zonder royalty’s
In de boekenwereld vond het afgelopen decennium een cruciale verandering plaats. Vroeger hadden schrijvers uitgeverijen nodig voor de promotie van een boek. Tegenwoordig hebben veel schrijvers een eigen bereik en maken ze zelf een wezenlijk verschil in de promotie van een boek. Met deze gevolgen: In Nederland speelt dit al tien jaar. Dat komt omdat…
De Apple Vision Pro als journalistieke empathiemachine
In een recensie van de Apple Vision Pro door Evan Armstrong kwam ik een interessante passage tegen. Tijdens een demo liet een Apple-medewerker Armstrong een ‘spatial video’ van een kinderfeestje zien. Dat is een video die opgenomen is met de Apple Vision Pro. En als je die vervolgens met zo’n bril terugkijkt, lijkt het echt…
Brengt notabene Facebook ons een stap dichterbij het open sociale web?
Aankondiging van Mark Zuckerberg vorige week: Threads gaat een stapje verder met hun integratie met het open sociale protocol ActivityPub, waar ook Mastodon op draait. ActivityPub is een technologie die ervoor zorgt dat sociale netwerken op elkaar aansluiten. Als je iemand volgt op netwerk X volg je die ook op netwerk Y. En als je…
Dit mediaboek nodigt uit tot reflectie nu de AI-golf eraan komt
Goede mediaboeken zijn schaars. Gelukkig heeft de beste mediajournalist ter wereld er nu eentje geschreven.
Spotify laat duizend podcasts bloeien
Onlangs schreef ik over De Grote Versnippering. Bij gevestigde mediabedrijven is het creatieve stagnatie wat de klok slaat. Maar de ‘alternatieve cultuur’ groeit exponentieel. Denk aan schrijvers op Substack, artiesten op Bandcamp en makers op YouTube en TikTok. De grote vraag is alleen hoe deze makers een groter bereik kunnen krijgen, aan hun werk verdienen…
Kansen zien in tijden van De Grote Versnippering
Biden heeft zijn State of the Union, schrijver Ted Gioia eigent zich een ‘State of the Culture‘ toe. Een hoopgevende toespraak, ondanks dat hij een totale creatieve stagnatie constateert bij culturele giganten als Disney en Buzzfeed. Consolidatie en ontslagen is wat de klok slaat. In creatieve industrieën als boeken, film en muziek verdienen slechts enkele…
Ontsluit met een AI chatbot waardevolle informatie uit communities
De laatste tijd denk ik veel na over curatieplatforms. Dat kun je from scratch bouwen. Maar ik had het er met Alexander over dat je ook een bot kunt maken die kennis uit bestaande communities ontsluit. Neem een communityplatform als Circle (mijn bespreking). Dat biedt vele interactiemogelijkheden. Trends.vc (mijn bespreking) is een voorbeeld van een…
Communityplatform Circle geeft makers tijd voor wat ze het allerbeste kunnen
In mijn zoektocht naar een nieuw curatieplatform, kwam ik het communityplatform Circle tegen. Circle is een platform voor communities, in 2020 opgericht door twee designers en een marketeer die eerder werkten bij Teachable en Gumroad. Ze noemen het “Shopify for creator and brand-led communities”. Er zit 30 miljoen dollar funding achter. Lees op Medium hun…
Database-publishing als pad naar beter georganiseerde informatie
Afgelopen weekend schreef ik over het organiseren van het internet (welja) en boetiekzoekmachines. Dat kwam omdat een artikel met de kop “The Magic of Small Databases” me aan het denken zette. Daarin schrijft Tom Critchlow over de potentie van online databases. Hij denkt na over een gedeelde standaard voor het aanleggen van online verzamelingen. Dit…
Een curatieplatform bouwen in 2023
Vanavond las ik een stuk over boutique-zoekmachines en kreeg ik zin om zelf weer een curatieplatform te bouwen. Want: Daarom heb ik tien jaar geleden al eens een jaar van m’n leven aan internetcuratie gespendeerd. Op Brainsley kon je binnen je expertise(s) interessante links delen naar tijdloze content. Zag er zo uit: Brainsley was een…
De wereld heeft ‘boutique-zoekmachines’ nodig
“Het ‘organiseren van de informatie van de wereld’ is de missie van een bedrijf dat bijna twee biljoen dollar waard is. Toch blijft het internet slecht georganiseerd”, constateert Sari Azout. Azout heeft in 2021 een sterk analytisch stuk geschreven over de staat van online informatie-organisatie. Ik noem het jaartal erbij, want toen hadden we de…
De dag dat een influencer Unilever koopt
Als je vroeger een stofzuiger wilde verkopen, bouwde je het product en kocht je daarna via reclame bereik in. Tegenwoordig gaat het vaak andersom. Influencers als MrBeast bouwen een enorme schare volgers op en vervolgens bedenken ze producten om te verkopen.
Via een chatbot vragen stellen aan je favoriete podcaster
Een paar jaar geleden bespraken Alexander en ik in POM de grote hoeveelheid highlights die we maakten via Readwise. We hadden er allebei duizenden en vreesden dat onze persoonlijke archieven te omvangrijk waren om nog makkelijk door te kunnen nemen. In dat gesprek realiseerden we ons dat AI dit probleem op een dag zou oplossen.…
Rondstruinen in het betaalde archief van Trends.vc
De nieuwsbrief Trends.vc van Dru Riley stuurt elke week een rapport rond over een nieuwe marktontwikkeling. Denk aan ‘Self Publishing’, ‘Music NFT’s’ of ‘Influencer Marketing’. In elk rapport staan de volgende kopjes, de meeste spreken voor zich: De nieuwsbrief is zeer bondig geschreven. Je kunt zien dat ze uren in redactiewerk hebben zetten en je…
Meelezen met de DM’s van Elon Musk
De vete tussen Twitter en Elon Musk brengt in ieder geval één positief iets voort: transparantie over hoe het erin de wereld de tech-wereld aan toegaat. In juli las de aanklacht van Twitter tegen Musk al als een waargebeurde thriller (mijn notities vind je hier), nu heeft Elon Musk zijn privéberichten over de zaak moeten…
Waarom micro-influencers commercieel interessanter zijn dan de Kardashians en Hadids
Dat we in het tijdperk van de influencers leven, was me wel duidelijk. De weerkaatsing van de schijnwerpers op de Kardashians, Hadids en Pewdiepies van deze wereld bereikt ook mijn feeds. Maar door het boek Get Rich or Lie Trying van de Britse verslaggever Symeon Brown ontdekte ik dat de grootste groep influencers aan me…
De TikTok-Spotify-Pipeline zorgt voor meer onafhankelijke artiesten
Vette onderzoeksvideo van Vox en The Pudding, waarin twee datajournalisten in tweeëntwintig minuten het effect van een TikTok-hit uitpluizen: Een paar observaties: De distributiekracht van TikTok is ongekend. Zoals eerder beschreven kunnen videos en liedjes door de ingebouwde sample-functie van TikTok snel viraal gaan. Als een liedje het goed doet op TikTok, werkt het ook…
Waar Twitter geld lekt
Sinds we weten dat Twitter van Elon wordt, zijn er drie dominante narratieven: Het is eng dat een miljardair zo’n belangrijk medium koopt (Eens. Al vond ik het ook eng dat zo’n invloedrijk medium beursgenoteerd is en dus gericht op winstmaximalisatie in plaats van haar rol in de democratie) Maar vrijheid van meningsuiting dan? (Ik…
Gedecentraliseerde media: best veelbelovend
Als het over de toekomst van media en publiceren gaat, heb je mijn interesse. Maar als mensen over cryptocurrencies en de blockchain begonnen, lette ik nooit zo goed op. Ik associeerde het vooral met get-quick-rich-schemes en niet met mijn vakgebied. Welnu, dat is veranderd.